Veiligheidsregio heeft tekort van bijna 2,9 miljoen

Datum:
 • dinsdag 18 juli 2023
 • in
 • Categorie:
 •  Schagen - Nieuwe blusauto’s en ICT-apparatuur kosten veel meer


  Martijn Gijsbertsen 18-7-2023


  De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord kampt met een - tijdelijk - financieel tekort op haar begroting van bijna 2,9 miljoen euro. 

   Dat blijkt uit een rapportage over de eerste vier maanden van 2023, opgesteld door de rampen-, crisis- en calamiteitenorganisatie voor in totaal zestien gemeenten. 

  Het tekort wordt veroorzaakt doordat de inflatie en daarmee gepaard gaande prijsstijgingen hoger uitvallen dan gedacht: gemiddeld 10 procent. Aan de aanschaf van bijvoorbeeld nieuwe blusvoertuigen en ICT-apparatuur hangt een veel duurder prijskaartje. 

  Bovendien is met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar een nieuwe cao voor medewerkers van kracht. Er was rekening gehouden met 2,3 procent loonstijging, die blijkt ruim 8 tot maximaal 9,3 procent (afhankelijk van de functie) te zijn. De bijdrage voor brandweervrijwilligers is eveneens verhoogd. 

  „Het tekort komt niet uit de lucht vallen. Gelukkig brengt het de operatie van onze hulpdiensten niet in gevaar, doordat we geld uit de algemene reserve inzetten”, stelt woordvoerster Roos Bastiaan namens de veiligheidsregio in een reactie. 

  „Ook heeft dit geen invloed op lopende financiële verplichtingen.” De inflatie en gestegen loonkosten krijgt de veiligheidsregio in principe via het Rijk gecompenseerd. Dat zal naar verwachting echter pas in 2024 zijn, dus moet het bedrag worden voorgeschoten. 

  Onder de paraplu van de veiligheidsregio vallen onder meer de brandweer, ambulancedienst, GHOR (geneeskundige hulpverlening) en 112-meldkamer. Over 2022 bleef er nog bijna acht ton over.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten