Hoogleraar pakt Kaag stevig aan: ‘Het is echt stuitend’

Datum:
 • vrijdag 7 juli 2023
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  “En wat doet mevrouw Kaag?”  Robin de Boer 7-6-2023

  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:26

  We hebben op dit moment te maken met een situatie waarin centrale banken beleid aan het voeren zijn dat gewone mensen zoals u en ik zwaar aan het raken is, zei hoogleraar Ewald Engelen zaterdag tijdens de Nacht van de Nieuwe Wereld in de Arminiuskerk in Rotterdam.

  “Ze gaan de rente verhogen. Die renteverhogingen betekenen dat wij meer moeten gaan betalen voor onze hypothecaire leningen. Die renteverhogingen betekenen dat allerlei bedrijven investeringen gaan terugdraaien. Het betekent dat de werkloosheid omhoog gaat, dat we in een recessie zakken en dat wij allemaal armer gaan worden,” lichtte hij toe.

  Sigrid Kaag is een hele slechte woordvoerder van haar ambtenaren, benadrukte Engelen. “Er wordt geen enkele analyse gepleegd over wat de precieze oorzaken van die inflatie zijn. Nee, er wordt gewoon domweg gezegd: dit zijn de jaren zeventig, we moeten loonprijsspiraal voorkomen, dus we gaan de rente verhogen.”

  (Video verwijderd? Klik hier...)

  Het is echt stuitend

  Dat terwijl het eigenlijk te maken heeft met allerlei multinationals die veel te veel marktmacht hebben en die van de intransparantie veroorzaakt door 2,5 jaar covid en de inval in Oekraïne misbruik hebben gemaakt om hun aandeelhouders nog veel verder te spekken dan ze de afgelopen 30 jaar gedaan hebben, zei Engelen.

  “En wat doet mevrouw Kaag?” vroeg de hoogleraar, die mensen uitnodigde haar Twitter-timeline te bekijken. “Het is echt stuitend. Het gaat alleen maar over diversiteit, inclusiviteit, racisme, slavernijverleden en what have you.”

  Vinger op de zere plek

  “En ze doet dat op een toon die ons allen duidelijk maakt dat zij als hoogste op de morele kerstboom zit en dat wij allemaal moreel incapabele mensen zijn, terwijl ze ingehuurd is om iets te doen aan onze eigen politiek-economische, sociaal-economische, financieel-economische situatie. Dat is een gezagscrisis.”

  Engelen legt de vinger op de zere plek, stelt onderzoeker en filosoof Martijntje Smits. “Kaag geeft niet thuis als eerstverantwoordelijke op Financiën bij de aankomende recessie die ons allen raakt, maar lijkt vooral geïnteresseerd in identiteitskwesties en de moralisering van burgers.”

  NineForNews.nl

  0 reacties :

  Een reactie posten