‘De klimaatdiscussie neemt psychotische vormen aan,’ zegt klinisch psycholoog Gert Reedijk

Datum:
 • donderdag 20 juli 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • ‘Klimaatzaak van de Eeuw’......


  20-7-2023


  Zie HIER de uitzending  In 2021 won Milieudefensie de klimaatzaak tegen Shell, waarbij de rechter eiste dat het bedrijf zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent heeft verminderd. Shell ging hiertegen in hoger beroep. Milieudefensie zegt het algemeen belang van alle Nederlanders te dienen, namelijk het klimaat, maar klopt dat wel?


  Want als Shell minder olie gaat verwerken, zullen andere ondernemingen het overnemen en worden eindproducten voor zowel bedrijven als burgers enkel duurder, stellen critici. Volgens de VN is het immers zo dat alleen voldoende welvaart mensen in staat stelt zorg te dragen voor het klimaat en het milieu. Milieudefensie lijkt dus een destructief beleid te voeren, aldus Stichting Milieu en Mens, die zich wist te voegen in het hoger beroep. In 2024 buigt de rechter zich hierover.

  Klinisch psycholoog Gert Reedijk en advocaat Doeko Bosscher vertegenwoordigen Stichting Milieu en Mens. Volgens hen is de uitspraak van de rechter in strijd met de Trias Politica, de scheiding der machten. En zij vinden dat de tunnelvisie van Milieudefensie afbreuk doet aan cruciale mensenrechten, zoals betaalbaar en gezond voedsel, maar ook betaalbare energie voor alle Nederlanders.

  In deze ‘Klimaatzaak van de Eeuw’, zoals Donald Pols van Milieudefensie het noemde, neemt Stichting Milieu en Mens heel bewust geen standpunt in over klimaatverandering. De stichting richt zich puur op de zinloosheid van de uitspraak en de negatieve effecten ervan voor mens en milieu. “De prijzen van energie en daarmee ook die van voedsel zullen fors stijgen. Zowel de mens, de economie, maar ook het klimaat en het milieu zullen er niet op vooruit gaan," aldus Reedijk.

  Bosscher benadrukt dat de rechter op de stoel is gaan zitten van de politiek: “Het is prima dat Rob Jetten uitspraken doet over 0,000036 graden minder opwarming, wat 28 miljard moet kosten. Hoe absurd het ook mag klinken, dit soort beleid hoort thuis in de Tweede Kamer. Dan kan er ook over gedebatteerd worden. Rechters moeten hiervan wegblijven en daarom denk ik dat we een grote kans maken om de zaak te winnen.”

  In de uitzending deed Reedijk een oproep voor financiële ondersteuning. Mocht je dat willen doen, dan kan dat via Bezorgde Energie Gebruikers.

  Redactie Blckbx

  0 reacties :

  Een reactie posten