Afvaldumpingen: waarom maken ze er in Anna Paulowna, Wieringerwerf en Middenmeer zo’n puinhoop van?

Datum:
 • maandag 31 juli 2023
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON  - ANNA PAULOWNA 
  Ze maken er een puinhoop van in Anna Paulowna, Wieringerwerf en Middenmeer.  Lars van der Bel 31-7-2023


  Dat kan geconcludeerd worden op basis van cijfers over afvaldumpingen in Hollands Kroon. De gemeente kan slechts gissen naar de oorzaken.


  De cijfers zijn gebaseerd op zogenoemde ’fixi-meldingen’, meldingen waarmee inwoners gemeenten kunnen verzoeken iets aan te pakken in de openbare ruimte. Uit de cijfers van de gemeente Hollands Kroon blijkt over het algemeen een licht dalende trend, en daarmee hoeft de reinigingsdienst steeds minder uit te rukken vanwege afval.


  Werd in 2020 nog 1544 keer melding gemaakt van rondslingerend afval, twee jaar later was dat 1128 keer, en de cijfers van dit jaar laten zien dat het in 2023 eenzelfde kant op gaat.


  Opvallend is dat er in Anna Paulowna, Wieringerwerf en Middenmeer beduidend meer melding wordt gemaakt van afval. In 2022 werd de gemeente 90 keer ingeschakeld vanwege afval in Anna Paulowna, waarvan 63 keer voor grofvuil. Voor Wieringerwerf was dat ook 90 keer, waarvan 56 keer voor grofvuil, en voor Middenmeer in totaal 67 keer. Hoewel de laatste kern daarmee een stuk schoner is dan de eerste twee, werd daar vorig jaar wel 54 keer melding gedaan van grofvuil.


  Daarmee doen de kernen het een stuk beter dan voorgaande jaren, waarin alleen al voor grofvuil steevast negentig meldingen werden gedaan. Vergeleken met andere dorpen zijn de inwoners van Anna Paulowna, Wieringerwerf en Middenmeer echter een stel sloddervossen.


  Ter illustratie: Winkel en Nieuwe Niedorp hebben bij elkaar opgeteld ongeveer evenveel inwoners als Anna Paulowna, en daar hoefde de gemeentereinigingsdienst vorig jaar ’slechts’ 40 keer op te treden.


  Gissen

  Gevraagd naar een verklaring geeft de gemeente Hollands Kroon aan geen eenduidig antwoord te hebben op de puinhopen in de polders: „Het verschil tussen de dorpen zit ’m niet alleen in de kernen. In Anna Paulowna wordt twee keer zoveel gemeld binnen de kern als daarbuiten. Dit zijn meestal meldingen over bijplaatsing bij ondergrondse containers of bovengrondse glas- en textielcontainers. Met name waar er geen direct (toe)zicht is vanuit woningen. Voor Middenmeer en Wieringerwerf zijn de buitengebieden met name de veroorzakers van het hoge aantal meldingen. Wellicht omdat daar sociale controle ontbreekt, maar dat is gissen.”


  Betalen

  Wel heeft de gemeente een idee hoe het komt dat het aantal dumpingen in zijn totaliteit een licht dalende trend vertoont. Vreemd genoeg heeft het moeten betalen voor grofvuil hier een gunstige uitwerking.

  „De daling van grof afval binnen de kern kan worden verklaard doordat er sinds maart 2022 moet worden betaald. Het aantal ophaalverzoeken daalde daarna van ruim 6200 naar 1100 stuks.

  Met het ophalen van grof afval aan huis door HVC worden heel vaak spullen bijgezet door omwonenden. Spullen die niet zijn aangemeld door de nu betalende, maar daarvoor ook de initiatiefnemende opdrachtgever.

  Wat niet is opgegeven laat HVC staan. Dit resulteert in een fixi-melding over grof afval. Dus de illegaal bijgezette spullen dalen mee met het gedaalde aantal ophaalverzoeken.


  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Geef politici en ambtenaren de ruimte om nieuwe plannen te lanceren en we kunnen er 100% zeker van zijn dat het een enorme puinhoop wordt.
  Kijk naar de puinhoop in Amsterdam, het openbaar vervoer is een puinhoop, de vuilhopen stapelen zich op in de straten, de allochtonen roven en plunderen dat het een lieve lust is en dan is het meest erge dat die linkse idioten daar inmiddels een schuld van 10 MILJARD Euro hebben opgebouwd. Zijn er nog meer bewijzen nodig dat Links en dan vooral het Communistische Groen Links en PvdA er een puinhoop van maken ? Zitten het Communistische Groen Links en de PvdA ook niet in het Gemeentebestuur van Hollands Kroon? Er staat ons nog wat te wachten.

  Een reactie posten