#1300: De staat is gevaarlijk én noodzakelijk | Een gesprek met Paul Frissen

Datum:
  • dinsdag 25 juli 2023
  • in
  • Categorie: ,
  •  Jelle van Baardewijk in gesprek met Paul Frissen over zijn laatste boek 'De integrale staat. Kritiek van de samenhang'.



    25-7-2023


    Jelle van Baardewijk in gesprek met Paul Frissen - bestuurskundige, filosoof en verbonden aan de Nederlandse school voor openbaar bestuur - over zijn laatste boek 'De integrale staat. Kritiek van de samenhang'.

    Zolang als Frissen zich kan heugen, speelt het begrip 'integraal' een belangrijke rol in de Nederlandse kijk op bestuur. Alhoewel wij officieel een decentrale eenheidsstaat zijn en er veel wordt uitbesteed aan private organisaties, is de greep van het rijk over de uitvoering van beleid extreem groot. Een gesprek over het verschil tussen retorica en praktijk, efficiëntie en een typisch Nederlandse idee-fixe: "Als het plan precies genoeg is, zal de ramp zich eraan gaan houden". 📺 Kijk reclamevrij op petje af https://petjeaf.com/denieuwewereld/posts -- BESTEL ADS NIEUWE BOEK: DE GEZAGSCRISIS https://www.boomfilosofie.nl/product/... -- Lid worden van ons Patronaat? Meld je hier aan! https://petjeaf.com/denieuwewereld In deze video leggen we uit hoe jij je kunt abonneren:    • Welkom bij het DN...   -- 0:00 Intro 0:23 Verkenningen in de Nederlandse bestuurscultuur 9:37 Over technocratie, centralisatie en mobieltjes in de klas 22:43 Intrinsieke logica en een eigen dynamiek 30:58 Een protestantse kijk op efficiëntie en calamiteiten 36:09 De burgers er buiten houden 41:05 Beleidsdoelen, beroepscodes en uniformiteit 49:13 Een korte reflectie op het boek van Ad -- Bronnen en links bij deze uitzending: Het boek van Paul Frissen vindt u hier: https://www.boomfilosofie.nl/product/... De website van de Nederlandse school voor openbaar bestuur: https://www.nsob.nl/ Bekijk het gesprek met Thijs Janssen over gezagsdragers hier:    • #1019: We moeten ...   Het boek 'Markt van welzijn en geluk vindt u hier: https://www.dbnl.org/tekst/acht007mar... Het proefschrift van Paul Frissen (124 MB): https://research.tilburguniversity.ed... -- De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Willem de Witte. De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland. Wil je ons éénmalig steunen? Dat kan hier: https://www.whydonate.nl/donate/denie... Je kunt ook direct een bedrag overmaken op het volgende rekening nummer: NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld Onze website: https://denieuwewereld.tv/ DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: https://denieuwewereld.substack.com/



    De Nieuwe Wereld

    0 reacties :

    Een reactie posten