Langs de deuren in strijd tegen energiearmoede. Gemeente Hollands Kroon voorziet inwoners van ongevraagd gratis advies

Datum:
  • dinsdag 6 juni 2023
  • in
  • Categorie: , , ,

  • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA De gemeente Hollands Kroon gaat langs de deuren om huiseigenaren advies te geven over woningisolatie.



    Lars van der Bel  6-6-2023



    De gemeente trapt deze campagne op woensdag 7 juni af met een bezoek aan Kreileroord en zal daarnaast nog negen dorpen en buurten van gratis advies voorzien.

    Wethouder Lilian Peters liet dinsdag blijken bij de selectie van deze buurten rekening te hebben gehouden met zowel de WOZ-waarde als de isolatiewaarde van de woningen. Daar waar snel veel winst te behalen valt voor de bewoners kunnen de komende weken vrijwillige energiecoaches op de stoep verwacht worden. Zij geven daarbij energieadvies maar helpen ook bij het aanvragen van offertes en het regelen van subsidies. Huurders en mensen met een minimuminkomen worden zo nodig geholpen met gratis bespaarproducten waaronder tochtstrips en radiatorfolie.


    Oorlog


    Het is een van de maatregelen die de gemeente Hollands Kroon treft om energiearmoede onder inwoners te bestrijden. Dat fenomeen stak vorig jaar de kop op nadat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland leidde tot sterk gestegen energieprijzen en het leven voor sommige Nederlanders onbetaalbaar maakte. Sindsdien heeft de gemeente Hollands Kroon werk gemaakt gewerkt van de zogenoemde ’isolatieversneller’ waardoor inwoners aanspraak kunnen maken op een subsidie van duizend euro als zij hun huizen laten isoleren. Voorwaarde is wel dat de woning in dat geval niet meer dan 429.000 euro waard is. Inwoners van Hollands Kroon met een minimuminkomen kunnen nog eens duizend euro tegemoet zien.


    Warmtepompen


    De maatregelen van de gemeente volgen op de ’ISDE subsidie’ en de ’duurzaamheidslening’, regelingen die de Rijksoverheid eerder trof om armlastige burgers te helpen. De eerste regeling betreft een dekking tot dertig procent van de kosten voor duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie, ventilatietechniek en warmtepompen. De tweede is een lening tegen nul procent rente voor woningeigenaren met een inkomen tot 60.000 euro die hun woning willen verduurzamen.


    De veelvoud aan opties en regelingen maakt dat het voor sommige inwoners onoverzichtelijk wordt en daarvoor stelde de gemeente Hollands Kroon ook al adviseurs aan. Zij begeleiden burgers bij het verduurzamen van de woningen. 


    Naast een website, www.duurzaam.hollandskroon.nl, die al in het leven was geroepen, gaat de gemeente ongevraagd bij de inwoners langs om hen van advies te voorzien. Om hiermee inwoners te helpen die geen internet en krant hebben of de materie te ingewikkeld vinden.


    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten