Weg met ons! Rampzalig stikstofbeleid wil Nederlandse patat vervangen door buitenlandse friet

Datum:
 • maandag 1 mei 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  De Hollandse frietaardappel dreigt in de problemen te komen door de stikstofregels van de overheid.


  Mark Jongeneel 1-5-2023


  Volgens Andries Middag in het AD, directeur van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi), maakt de Nederlandse teelt van consumptieaardappelen op zand- en lössgrond door de regels van het kabinet zo onaantrekkelijk dat we onze grondstof voor patat straks deels uit het buitenland moeten halen.

  Minister Piet Adema (Landbouw) heeft boeren opgeroepen om vanaf dit jaar alle aardappelen voor 1 oktober van het land te halen en een 'vanggewas' in te zaaien dat uitspoeling van stikstof naar het grondwater voorkomt. Maar volgens Middag kan dit uitmonden in de doodsteek voor de teelt van frietaardappelen op zandgrond. Veel aardappelen zitten in september en oktober nog in de grond omdat ze eerst voldoende moeten rijpen en afharden voor het rooien. Dit is noodzakelijk voor een goede verwerking, anders bakken de aardappelen niet goed en kunnen ze niet gebruikt worden voor friet.

  Als Nederlandse boeren door de stikstofregels minder frietaardappelen kunnen telen, zullen de fabrikanten van patat moeten uitwijken naar het buitenland voor hun grondstoffen. Dit zal niet alleen gevolgen hebben voor de Nederlandse aardappelindustrie, maar ook voor de kwaliteit van de friet. De Hollandse friet staat bekend om zijn goede kwaliteit en smaak, en het importeren van aardappelen kan dit in gevaar brengen.

  Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

  De aardappelsector roept daarom de Nederlandse overheid op om de regels aan te passen en rekening te houden met de specifieke behoeften van de frietaardappelteelt. Op die manier kan de kwaliteit van de Hollandse friet worden behouden en hoeft er niet te worden uitgeweken naar buitenlandse patat. Het is ook niet duurzaam om je aardappelen uit het buitenland te halen. Wees loyaal koop lokaal!

  DDS


  1 reacties :

  Dekker zei

  De zogenoemde complot denkers, waar mee bedoeld wordt de mensen die wel nadenken over de verschrikkelijke gang van zaken, worden steeds meer in hun gelijk bevestigd.
  Rutte en Kaag en consorten willen armoede en hongersnood, maar om dat te bergrijpen moet je wel een kritische denker zijn ofwel een Complotdenker, de rest is te stom om nog na te denken en begrijpen het pas als ze bij de voedselbank gratis een zakje insecten krijgen, geen aardappelen want die kosten dan inmiddels €50,00 de kilo.

  Een reactie posten