Snedige sfeer in debat tussen waterschappers. BBB-voorman maakt excuses voor rommelige communicatie rondom razendsnelle coalitievorming

Datum:
 • dinsdag 16 mei 2023
 • in
 • Categorie:
 • HEERHUGOWAARD Voorman Jos Beemsterboer van BBB (BoerBurgerBeweging) heeft maandagavond in een extra ingelaste vergadering van het waterschap, die in een soms snedige sfeer verliep, zijn excuses aangeboden.


   Martijn Gijsbertsen 16-5-2023  Hij deed dit vanwege de razendsnelle coalitievorming met GWL (waterplatform Groen, Water en Land), PvdA, VVD en de categorie ongebouwd (agrariërs/LTO), die niet altijd even openhartig en zorgvuldig met andere partijen bleek te zijn gecommuniceerd.


  Kritiek

  Deze beoogde coalitie kreeg bij vlagen pittige kritiek van de oppositiepartijen. Zo vonden zij het vreemd dat zij in een verkennend gesprek hun speerpunten naar voren mochten brengen en daarna aan de kant zijn geschoven zonder daarover door te kunnen praten.


  Lees ook: Hommeles bij het waterschap. Oppositiepartijen eisen spoedvergadering over formatieproces: onvrede over gebrek aan openheid


  ,,Neem liever een maandje meer de tijd dan dat we vier jaar met een mank waterschap zitten’’, zei Fabian Zoon (Partij voor de Dieren).

  Floris de Boer van Water & Natuur stelde dat hij het gevoel heeft dat de verkenningsgesprekken - onder leiding van Hans Romeyn (oud-burgemeester van Heiloo) - ’voor de bühne’ zijn gevoerd en het conceptcoalitieprogramma ’in moordend tempo’ is samengesteld.


  ’Achterkamertjes’

  ,,Vreemd dat dit proces zich in achterkamertjes heeft afgespeeld en de dijkgraaf, Remco Bosma, of andere coalitiepartners Beemsterboer niet hebben laten zwemmen’’, vond Frank Frowijn van het CDA.

  ,,Het is vervelend dat het verwachtingspatroon dat kennelijk is geschept, anders is geweest dan de werkelijkheid’’, zei Beemsterboer, die later in het duidingsdebat ook ervoer dat het coalitieprogramma soms stevig onder vuur werd genomen.

  Simon Ruiter (categorie ongebouwd) vond het jammer dat tijdens de vergadering de scherpte en tegenstelling werd opgezocht. ,,Het is geen vooropgezet plan geweest dat gelijkgestemden elkaar zo snel hebben gevonden. Die trein gaat, je zit erin of niet.’’


  Spoorboekje

  Dat verleidde Frowijn ertoe op te merken dat ’het moeilijk wordt de trein te halen, wanneer sommige partijen wel een spoorboekje krijgen aangereikt en andere niet’.


  Lees ook: Kou bij waterschap lijkt alweer uit de lucht. Oppositiepartijen krijgen hun zin: debat over snelle coalitievorming


  Het nieuwe dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), het waterschap voor Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, wordt in principe dinsdagavond benoemd, de toon lijkt gezet.


  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten