’Met de spuit is op mensen gejaagd’. Advocaat Meike Terhorst blijft, hoewel corona voorbij is, vechten tegen pandemiewetgeving

Datum:
 • maandag 15 mei 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Terwijl corona voor velen achter de rug is, zet advocaat Meike Terhorst (55) uit Alkmaar haar strijd tegen het pandemiebeleid voort.


   Martijn Gijsbertsen 15-5-2023


  „Met de spuit is op mensen gejaagd. We zijn collectief gehersenspoeld.”


  De specialist in onder meer jeugdrecht, werkzaam bij advocatenkantoor Koopman, wil via een procedure bij het gerechtshof in Den Haag namens een groep Noord-Hollandse jongeren oud-minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) en viroloog Ab Osterhaus als getuigen onder ede laten horen.


  De hamvraag is of zij opzettelijk desinformatie over het virus hebben verspreid, zodat de jongeren - ’In feite alle Nederlanders’ - geen eerlijke keuze over vaccinatie hebben kunnen maken. Zo heeft De Jonge bijvoorbeeld gesteld dat covid-19-vaccins uitvoerig zijn getest, terwijl uit productinformatie blijkt dat dit niet op de gevolgen voor voortplanting is gebeurd.


  Waarom voer je dit juridische gevecht? Wat is jouw drijfveer?

  „Wat er in het coronatijdperk is gebeurd, heeft het roofdier in mij, moeder van drie tieners, naar boven gehaald. Maatregelen die zijn afgekondigd, hebben mijn kinderen en mij geraakt. Denk aan de avondklok, lockdowns, inenten, testen voor toegang. Mensenrechten zijn geschonden doordat wettelijke bevoegdheden zijn overgedragen aan de minister. Vooral kinderen hebben daar last van gehad, psychische schade opgelopen. Zij mochten plotseling niet meer naar school, de McDonalds of bioscoop in als zij niet waren ingeënt. Dat is pure uitsluiting, discriminatie.”


  Lees ook: Kinderprotest tegen de ’prikdwang’: jongeren uiten met spandoek en smileys hun onvrede over coronamaatregelen en QR-code bij Alkmaarse rechtbank


  Zwarte schapen

  „Ongevaccineerden zijn als zwarte schapen en het uitschot van de maatschappij neergezet. De druk is opgevoerd op basis van discutabele informatie, er leek bijna te worden toegewerkt naar vaccinatieplicht. Terwijl in mijn ogen iedereen het recht, de vrijheid heeft om zelf te mogen beslissen of-ie zo’n prik haalt of niet”, legt Terhorst uit.


  „Dáár gaat dit over en niet alleen daarover. Wat veel mensen niet beseffen, is dat het niet is gestopt. Er ligt een wetsvoorstel op tafel dat al is aangenomen door de Tweede Kamer en dinsdag 16 mei in de Eerste Kamer wordt behandeld. Krijgt dat groen licht, dan wordt alle coronawetgeving die eerder uit de kast is gehaald, permanent gemaakt. Dat betekent dat de minister van volksgezondheid bij iedere volgende pandemie per decreet kan regeren. En de definitie van een pandemie is afgezwakt, dus makkelijker uit te roepen.”


  Klimaatlockdown

  „Straks zouden we een klimaatlockdown kunnen krijgen. De minister kan dan alles doen en laten, zonder dat medewerking van de Tweede of Eerste Kamer nodig is. Daarmee wordt de macht uit handen gegeven. Als dat doorgaat, begeven we ons op een hellend vlak. Dat kan iedereen gaan raken.” Terhorst treedt in de rechtszaak op samen met haar Hoornse collega Bianca Bos, die niet op de voorgrond wil treden.


  Dat klinkt ietwat complotachtig. Hoe is het zover gekomen?

  „Tijdens corona hebben veel mensen, jongeren voorop, een behoorlijk zware tijd gehad. We hebben met zijn allen twee jaar onder een kaasstolp geleefd. Ik ken jongeren die daarna los zijn gegaan en zijn ontspoord. En ik ken ook mensen die ervaren dat ze door polarisatie de aansluiting niet meer terug hebben kunnen vinden, zich geen onderdeel van onze samenleving, permanent uitgesloten voelen. Alleen omdat ze hun eigen beslissing hebben genomen”, stelt de advocaat.


  Excuses

  „Zij voelen zich in de steek gelaten en krijgen het goede gevoel niet terug. Ze zijn het vertrouwen in de overheid en medemens kwijt. Daar is de minister verantwoordelijk voor. De Jonge zou het Nederlandse volk zijn excuses moeten aanbieden. Want je kunt niet zeggen ’desnoods komen we u thuis opzoeken’ als het over vaccineren gaat. Dan wordt de wettelijke bepaling over vrijwillige instemming met een medische ingreep met voeten getreden. De hele aanpak is verkeerd geweest. Vaccins zijn helemaal niet uit en te na getest, voor potentiële schadelijke bijwerkingen is amper gewaarschuwd. Die waren bekend bij overheden, zo blijkt uit een rapport van Pfizer dat geheim had moeten blijven. Daarmee is mensen de kans ontnomen op basis van eerlijke informatie hun keuze te maken. Dat is uitermate kwalijk.”


  Lees ook: Menstruatiebloedingen mogelijk bijwerkingen van covid-19-vaccins. ’Extreem zwaar bloedverlies: dat heb ik nooit eerder gehad’


  De stoom komt bijna uit je oren. Waarom zit je er zo diep in?

  „Waar ik voor strijd, is vrijheid, de waarheid, tegen de leugen en onderdrukking. Ik knok voor een betere wereld, waarin ook mijn kinderen opgroeien. Het is niet voor iedereen even zichtbaar geweest, maar dat is wat er in de coronaperiode is gebeurd: we zijn onderdrukt. Dat heb ik me als moeder aangetrokken, omdat mijn intuïtie me zei: Dit is niet zuiver. Het klopt niet”, zegt Terhorst.

  „Van nature ben ik een positief persoon, ik ga er vanuit dat mensen altijd het goede met elkaar voor hebben. Vanwege mijn vak ben ik kritisch en niet geneigd alles meteen te geloven. Je kunt het oneens zijn, dan nog geef je elkaar de ruimte voor andere ideeën. Met corona was het vanaf de eerste dag: wanneer je denkt dat dit virus uit een laboratorium komt, ben je een complotdenker.”


  Beknot

  „Mensen die een andere opvatting verkondigden, zijn gecensureerd, beknot in hun vrijheid om te mogen denken wat zij willen. Dat vind ik een aanslag op de vrijheid, daar zou geen limiet aan mogen zitten. Kennelijk wordt het schouderophalend geaccepteerd. Misschien is mijn beeld simpel, veel Nederlanders lijken in slechts twee dingen geïnteresseerd: vakantie en geld. Wanneer ze jouw vrijheid afpakken, duurt het niet lang voordat ze je de toegang tot die twee zaken kunnen beperken.”


  De advocaat vindt dat ouders de plicht hebben te zorgen dat hun kinderen, de volgende generatie, de toekomst zo goed mogelijk tegemoet kunnen treden. „Het voelt als verstek laten gaan, wanneer ik daar nu geen strijd voor voer. Want het klopt toch niet als bijna overal in de wereld op nagenoeg hetzelfde moment wordt geroepen ’We gaan van wijk tot wijk, van deur tot deur, van arm tot arm’? Dat heeft Hugo de Jonge gezegd, president Biden, is in Canada verkondigd, in India, Nieuw-Zeeland, Australië, overal.”


  Geregisseerd

  „Dat is geen toeval, er is letterlijk instructie gegeven aan verantwoordelijke politici wat zij hebben moeten zeggen. Dat is van hogerhand opgelegd, geregisseerd. Dat er vervolgens prikbussen op schoolpleinen zijn gezet en voor woonzorgcentra verschenen, vind ik fout. Omdat de maatschappelijke druk om je in te enten is opgevoerd en blijven aanhouden, zijn veel mensen gezwicht. Dat is moreel verkeerd. Begrijp me goed: ik ben absoluut niet tegen vaccinatie, iedereen moet zelf weten en beslissen wat-ie wil of doet. Maar het moet wel een volstrekt vrije, vrijwillige keuze zijn. In dit geval is het heel onaantrekkelijk gemaakt om te weigeren. Het morele geweten spreekt bij de een eerder dan bij de ander. Luister daar naar, is mijn advies.”


  Terhorst vindt het vreemd dat Hugo de Jonge zich pas over twee jaar, in 2025, via een parlementaire enquête hoeft te verantwoorden voor corona-optreden. „Wanneer ik parlementariër zou zijn, zou ik zeggen: Kom nu maar voor dat hekje, alles moet op tafel. Want het is nu relevant. Het is toch te zot voor woorden dat demonstranten tegen de avondklok op de bon zijn geslingerd en zich binnen enkele weken hebben moeten verantwoorden voor de strafrechter, terwijl de minister die alles in gang heeft gezet pas in 2025 aan de beurt komt? De Tweede Kamer zou moeten eisen dat hij morgen onder ede wordt gehoord.”


  Staatsgeheim

  „Er zijn zo’n 60.000 aangiftes tegen De Jonge ingediend, omdat de aangevers zich bedreigd hebben gevoeld. De aangiftes worden door het Openbaar Ministerie niet eens in behandeling genomen. Sms’jes van minister De Jonge zijn tot staatsgeheim verklaard. Waarom? Als er kritische vragen worden gesteld over wat er in de vaccins zit, of die kanker kunnen veroorzaken, hartinfarcten of onvruchtbaarheid, wordt als antwoord gegeven ’Je vraagt toch ook niet wat er in een frikandel zit?’ Dan wordt er neerbuigend gedaan en word je belachelijk gemaakt. Linksom of rechtsom is er na corona oversterfte. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen.”


  Lees ook: Oversterfte blijft onverminderd hoog: ruim 14.000 extra doden in 2022 en meer sterfte in alle leeftijdsgroepen


  Wanneer mensen dit artikel lezen, kunnen ze denken: wat een wappie-advocaat. Word je daarvoor versleten?

  „Liever een wappie dan een slappie. In mijn vriendenkring zijn ondernemers, vooral in de horeca, veel geld verloren. Ze hebben hun spaargeld opgemaakt om te overleven. Komt er binnenkort door een andere pandemie een nieuwe lockdown, dan gaan er een boel bedrijven alsnog failliet. En worden kinderen opnieuw geraakt. Iedereen moet realiseren dat vrijheid niet gratis is. Wanneer je niks doet, terwijl er tekenen zijn dat de vrijheid op het spel staat, ben je een slappie.”


  Onderzoek

  „Iedereen die mij een complotdenker noemt, lach ik uit. Omdat ik een breed internationaal netwerk heb opgebouwd, van professoren en andere specialisten, meerdere bronnen heb geraadpleegd met de vraag: Hoe zit het nu? Ik heb gedegen onderzoek gedaan om mijn mening te vormen en mijn werk als advocaat te doen. Ik ga niet zomaar af op informatie van internet. Dus ben niet over een nacht ijs gegaan om mijn mening te vormen en juridische stukken te schrijven. Ik voel me eerder een snappie dan een wappie. Denk na, wees nieuwsgierig en kritisch. In plaats van anderen in de wappiehoek te plaatsen, kun je beter zelf een snappie worden. Laat je niet als tweederangs burger behandelen.”


  Beheerst de strijd tegen het coronabeleid jouw leven?

  „Nou, ik maak me echt grote zorgen, anders zou ik er niet zo veel tijd aan spenderen. Ik ben er niet dag en nacht mee bezig, steek er wel mijn ziel en zaligheid in. Ik heb er oneindig veel uren aan gespendeerd. Nee, dat ervaar ik niet als een zware taak of last. Ik krijg vaak als reactie: Wat jij doet dat heeft toch helemaal geen zin? Je gaat het verliezen, sowieso. Maar ik doe mijn werk zo goed als ik kan, omdat ik ervan overtuigd ben dat zaken niet kloppen. Ik doe het niet voor de bühne, vind het noodzakelijk om duidelijk te maken dat hier een lijn is overschreden. Dat geeft energie en voelt bijna als een roeping, omdat ik het als mijn plicht beschouw. Waar een priester of pastoor de bijbel heeft, strijd ik met de grondwet in mijn hand.”


  Zandkorrelprincipe

  „We procederen met toevoegingen van de Raad voor de Rechtsbijstand. Als we die niet meer zouden krijgen, dan start ik een crowdfundingsactie met mijn cliënten. Jongeren kunnen ons uurtarief niet betalen, wat hier gebeurt, is belangrijk en staat voor een veel grotere bevolkingsgroep. Ik geloof heilig in het zandkorrelprincipe: iedereen doet het zijne en veel zandkorrels vormen een berg, waarmee je bergen kunt verzetten. Daarom moeten er meer mensen opstaan. De onderste steen in het coronadossier moet boven. Daarvoor moeten we niet afhankelijk willen zijn van een parlementaire enquête. Over de Bijlmerramp weten we na al die jaren nog steeds niet welke lading in het neergestorte vliegtuig heeft gezeten. Dit mag beslist niet zo’n doofpotaffaire worden.”


  Noordhollands Dagblad

  4 reacties :

  Anoniem zei

  Geweldig deze advocaat,, als alkmaarse burger en ondernemer trots dat ze het opneemt voor gerechtigheid Dankuwel.

  Anoniem zei

  Van wijk naar wijk,van deur tot deur, arm voor arm. Voelde dat als een grote bedreiging. Alleen al die uitspraak is dictatuur. Is het recht op eigen wil ontnemen.

  Anoniem zei

  Ook ik heb te maken gehad met de prikdwang van huisartsen, specialist(en), familie, vrienden en kennissen. Met goed fatsoen kon je je nergens vertonen, zeker niet zonder mondmasker waarvan blijkt dat mensen die zo'n ding droegen microscopisch kleine plastic deeltjes uit die goedkope dingen. Nu vertelt de politiek ons dat er geen sprake was van dwang. Dat is een zwaktebot want iedereen weet dat er wel sprake was van, in ieder geval, psychische dwang. De schuldigen, waaronder Rutte, Hugo de Jonge, Ab Osterhuis en ga zo maar door behoren gearresteerd te worden en streng gestraft. Gevangenis straf voor de schuldigen en bij Rutte en de Jonge vanwege een psychopathische aandoening, het gekkenhuis, compleet met dwangbuis om de Nederlandse bevolking te beschermen tegen deze onmensen.

  Anoniem zei

  Topper

  Een reactie posten