De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Actrice Carice van Houten neemt komende dinsdag het woord op de vergadering van certificaathouders van de Rabobank. Ze is inmiddels klimaatactivist, actrice af. In februari bezocht van Houten een lezing van Chris Julian, een klimaatactivistische Utrechtse filosoof, en binnen een uur was ze om. In de NRC laat ze in een interview met Anne Dohmen haar ommekeer optekenen. Ze werd bang. ‘Heel erg bang’. En ze voelde zich boos, onmachtig, verdrietig en schuldig. Ze verliet de lezing en zag in een restaurant hoe mensen zaten te eten en te lachen. Ze keek om zich heen en dacht: zij zitten allemaal nog in een winterslaap.

Van Houten:

‘Het voelde bijna psychotisch. Ik heb iets gezien en deze mensen weten dat nog niet.’

Thuis keek ze naar haar slapende, zesjarige zoon. Ze vroeg zich af wat hem allemaal nog te wachten staat.

Ze twijfelt of ze een kind had moeten nemen.

Inmiddels heeft ze ook de klimaatpsycholoog bezocht. Voor haar doet acteren totaal niet meer terzake: ze wil mensen winnen voor haar visie.

‘Ik sta daar straks echt met een trillip en knikkende knieën.’


We weten niet hoe de kwetsbare van Houten zich in de toekomst staande zal houden in het scherpe klimaatdebat. Nu al valt haar scherpe kritiek ten deel.

Van Houten zou eens contact op moeten nemen met de Amerikaanse geoloog Matthew Wielicki. Dan zou ze een andere visie kunnen vernemen die haar mogelijk gelukkiger maakt.

Wielicki schreef deze week:

‘De laatste jaren merk ik dat steeds meer studenten die aan mijn klimaatcolleges beginnen, allerlei incorrecte vooroordelen koesteren over de toekomst die de aarde te wachten staat. Namelijk dat alle mensen en dieren zullen uitsterven ten gevolge van een toename in temperatuur door klimaatverandering. Meerdere vrouwelijke studenten vertelden me dat ze geen gezin zullen stichten, ondanks dat ze altijd kinderen hebben gewild, en ondanks dat ze gelukkig zijn opgegroeid met vader en moeder en broertjes en zusjes. Het op de wereld zetten van een nieuw leven zou voor hen gepaard gaan met een enorm schuldgevoel, omdat ze denken dat de wereld op het punt staat te vergaan.

Dit breekt mijn hart. De wereld staat helemaal niet op het punt te vergaan door klimaatverandering, ook al proberen de lobbyisten van het IPCC dat iedereen wijs te maken. Wat is hier gaande?’

‘Klimaatangst onder jongeren is gevaarlijker dan klimaatverandering zelf.’


Meer dan tweederde van de jonge mensen voelt zich op dit moment verdrietig, bang of bezorgd vanwege het klimaat. Dat is te lezen in een enquête van het vooraanstaand wetenschappelijke tijdschrift Nature. En een ander onderzoek onder 10.143 mensen in 25 landen blijkt dat steeds meer jongeren ’s nachts wakker liggen door hun klimaatangst.

Wielicki:

‘De angsten die mijn studenten met mij hebben gedeeld, hebben me aangezet om een TikTok-account te maken, met als doel jonge mensen te bereiken met een meer optimistische boodschap over klimaatverandering. De propagandamachine van het establishment was er echter veel eerder dan ik. En ze zijn aan de winnende hand.’


Wielicki is deze week begonnen met een nieuwe serie van klimaatcolleges aan de Universiteit van Alabama. Zoals altijd merkt hij dat zijn studenten open staan voor een meer optimistisch verhaal over het klimaat. Ze zijn blij en dankbaar om iets anders te horen dan de catastrofes en doemscenario’s waar ze in de media mee worden geconfronteerd. Hij zegt hen altijd dat hij er niet is om hen te overtuigen. Het is volgens hem niet zijn taak om hen te vertellen wat ze moeten geloven, maar om hen te leren kritisch na te denken.

Van Houten zou eens een maandje bij hem college moeten volgen. Mogelijk leidt dat tot een filmscript.

***

Bron hier.

***