Kabinet plunderde ongevraagd de staatskas voor ruim 40 miljard euro

Datum:
 • vrijdag 19 mei 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Daaruit blijkt dat ditmaal het ministerie van Defensie koploper is, vanwege noodmaatregelen voor Oekraïne.  Kabinet plunderde ongevraagd de staatskas

   voor ruim 40 miljard euro


  MARIT NUBÉ 17-5-2023


  Uit documenten van de Tweede Kamer blijkt dat het kabinet vorig jaar maar liefst 51 keer geld uit de staatskas genomen, zonder toestemming van het parlement. In totaal gaat het om ruim 40 miljard euro: veel meer dan eerst werd gedacht. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat loopt voorop en ontvreemdde ongevraagd bijna 23 miljard euro uit de staatskas.

  De Volkskrant concludeerde uit eigen onderzoek dat het kabinet bijna 21 miljard euro uitgaf zonder vooraf toestemming hiervoor te hebben gevraagd uit het parlement. Volgens experts laat dit goed zien dat de democratie onder druk staat. Maar nu blijkt uit eigen Kamerdocumenten dat dit bedrag in werkelijkheid bijna twee keer zoveel is: 41,7 miljard euro.

  Het ongevraagd geld wegnemen wordt door ambtenaren omschreven als een 'incidentele begrotingsaanpassing' (ISB). In totaal is dit 51 keer gebeurd, met als koploper het minstier van Economische Zaken en Klimaat (10 keer). Ook het met VWS-ministerie (8 keer), Onderwijs (7 keer) en Financiën, Justitie en Veiligheid, en Binnenlandse Zaken (alle drie 5 keer) hebben meermaals de staatskas ongevraagd geopend. 

  Bij de geldhoeveelheden is er een duidelijke koploper: het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met maar liefst 23 miljard euro. Veel geld is er gegaan naar het energieprijsplafond van afgelopen najaar, dat miljarden euro's kostte.  Ook VWS (5 miljard euro), Onderwijs en Defensie (beide 3 miljard euro) ontvreemden miljarden euro's ongevraagd uit de staatskas. Het vaakst werden er ISB's gebruikt voor energie, Covid-19 en Oekraïne.

  Ook de ISB's van dit jaar zijn al opgenomen in het Kamerdocument. Daaruit blijkt dat ditmaal het ministerie van Defensie koploper is, vanwege noodmaatregelen voor Oekraïne.


  NieuwRechts

  3 reacties :

  Anoniem zei

  In een normaal bestuurd land komt dit soort idioterie niet voor, echter met een zieke geest als premier zijn alle krankzinnige maatregelen gewoon goed geworden. Voeg daar nog het reptiel Kaag van Demonen 66 aan toe en we weten dat dit land reddeloos verloren is.

  Anoniem zei

  Ben in 2000 voor een project bij het toenmalige ABP ingehuurd en daar was al bekend dat de overheid via een "achterdeur" miljarden uit de pensioenpot geplunderd heeft. De bedoeling was dat de overheid deze gelden terug zou storten. Helaas pindakaas, noppes.

  Anoniem zei

  Werken en sparen loont niet meer in Rutte/Kaag land. We kunnen als Nederlanders beter het land verlaten en terugkomen als migrant, dan hebben we ook geen financiële zorgen meer, tenminste als deze Regering 1 lijn trekt met de Afrikaanse migranten die van aankomst tot aan hun dood in de watten worden gelegd. Als migrant hoeven we ook niet meer ingeschreven te staan voor een woning, geen zorgen te hebben voor een ziektekosten verzekering en onze inboedel, alles wordt door Rutte/Kaag betaald. Als enige voorwaarde moeten we ons zwart schilderen of ons in regenboogkleuren verven en zeggen dat we man zijn als we vrouw zijn en omgekeerd. Als we zeggen dat we een bezem of een brood zijn is het ook in orde, zolang je maar aangeeft dat je geen blanke man of vrouw bent. Als Pedofiel heb je natuurlijk ook een pre.

  Een reactie posten