FBI en Democraten schonden de rechtsstaat uit afkeer van Trump

Datum:
 • maandag 22 mei 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • De FBI ging onzorgvuldig en partijdig te werk in het onderzoek naar Trumps vermeende samenzwering met Rusland, concludeerde speciaal aanklager John Durham.


  19-5-2023

  Onthutsend, schrijft Afshin Ellian: de veiligheidsdiensten, luid aangemoedigd door de Democraten, traden de beginselen van de rechtsstaat met voeten.

  Het verdriet van Amerika duurt voort. Inmenging in verkiezingen van andere landen is een zwaar wapen. Dit wapen bestond altijd al, maar de inzet daarvan is niet zonder risico voor de agressor: de uitkomst is tamelijk onvoorspelbaar. Maar dat de vijanden van het vrije Westen zouden willen interveniëren in de verkiezingen, is niet onbegrijpelijk. Het is de taak van een democratische staat om de integriteit van periodieke verkiezingen te beschermen. Dit is een moeilijke opgave, vooral in tijden van sociale media en polarisatie.

  AFSHIN ELLIAN
  Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is momenteel hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden.
  Lees meer
  Afshin Ellian

  In 2017, een paar dagen voor de beëdiging van Donald Trump als president van Amerika, openbaarde de regering-Obama dit bericht van de inlichtingendiensten:

  ‘We assess Russian President Vladimir Putin ordered an influence campaign in 2016 aimed at the U.S. presidential election. Russia’s goals were to undermine public faith in the U.S. democratic process, denigrate Secretary [Hillary] Clinton, and harm her electability and potential presidency. We further assess Putin and the Russian Government developed a clear preference for President-elect Trump.’

  Met dit bericht begon een onzalig proces dat nu pas kan worden afgesloten. In 2019 kwam speciaal openbaar aanklager Robert Mueller met een rapport over Russische inmenging. In hetzelfde jaar verscheen daarover een rapport van de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie, en in 2020 verscheen een rapport van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat. Vorige week verscheen een vierde rapport. Speciaal aanklager John Durham onderzocht de werkwijze van de FBI bij het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentverkiezingen van 2016. Durhams rapport is werkelijk onthutsend.

  FBI LIET ZICH LEIDEN DOOR AFKEER VAN TRUMP

  Volgens dit rapport ging de FBI onzorgvuldig en partijdig te werk. De agenten die onderzoek verrichtten, lieten zich beïnvloeden door hun afkeer van Trump. Bij het starten van het onderzoek baseerde de FBI zich op geringe en niet gecontroleerde informatie. Dat onderzoek had volgens de opsporingsnormen nooit tot stand mogen komen.

  Uit het rapport: ‘Een objectief en eerlijk oordeel over deze fragmenten van informatie zou de FBI ertoe hebben moeten brengen om niet alleen te twijfelen of het onderzoek “Cross Hurricane” geopend zou moeten worden, maar ook om na te denken over de vraag of het bureau werd gemanipuleerd voor politieke of andere doeleinden. Helaas heeft men dat niet gedaan.’ De vraag rijst hier wie de gemanipuleerde is, en wie de manipulator.

  MEDIA ALS CNN DEDEN VROLIJK ERAAN MEE

  Durham stelt vast: informatie die ‘Trumps medewerkers kon ontlasten, werd niet gedeeld met het ministerie van Justitie of met de rechter die over de opsporingsbevoegdheden moest oordelen’. Dit is heel ernstig. Eigenlijk moeten deze agenten en hun meerderen, indien ze hiervan op de hoogte waren, worden berispt. Opsporingsdiensten mogen nooit opzettelijk ontlastende informatie verbergen voor de rechter. Zal president Joe Biden maatregelen nemen tegen deze agenten? Zullen de Democraten een personele en culturele reorganisatie bij de FBI voorstellen? Ik vrees van niet.

  Oneerlijke behandeling van de politieke tegenstander door de staat, is in een democratie een onvergeeflijke zonde. Eén van de belangrijkste opsporingsdiensten van Amerika beging deze zonde, net als de Amerikaanse inlichtingendiensten. Zodoende werd iedereen, inclusief de rechter, misleid. En media als CNN deden vrolijk mee. Elke aanwijzing brachten ze naar voren als feit. Geen van deze aanwijzingen werden uitputtend onderzocht. Ze legitimeerden deze antidemocratische en antirechtstatelijke handelingen vanuit een diepe afkeer van Trump. Maar in een democratie moeten de opsporingsdiensten, inlichtingendiensten en media niet op basis van afkeer oordelen en handelen.

  POETIN HEEFT ZIJN DOEL IN AMERIKA BEREIKT

  De kernvraag, of het Trump-team samenzwoer met de Russische inlichtingendiensten, is al een paar keer met een ‘nee’ beantwoord. Maar daaruit mag niet worden afgeleid dat Rusland niet heeft getracht om in de presidentsverkiezingen te interveniëren.

  Er blijven daarmee nog enkele vragen over. Gesteld dat Rusland zich zelfstandig, zonder medewerking van het Trump-team, heeft ingelaten met de Amerikaanse verkiezingen, is deze operatie dan succesvol verlopen? Rusland boekte grote successen in Amerika. Ja, Poetin heeft zijn doel in Amerika bereikt.

  En wat was het einddoel van de interventie? Het bevorderen van wantrouwen en een onoverbrugbare verdeeldheid? Want een serieus deel van Amerika, dat nu het rapport van Durham leest, zal zijn vertrouwen in de instituties verliezen. Wie kan de FBI of inlichtingendiensten nog vertrouwen? Hetzelfde geldt voor bepaalde media.

  DEMOCRATEN BEGONNEN GEVAARLIJKE TRADITIE

  De geloofwaardigheid van aanhangers van de Democratische partij, de FBI en de media heeft een flinke deuk opgelopen. De Democraten brachten de rechtsstaat in verlegenheid. Ze hebben de beginselen van de rechtsstaat met voeten getreden. Door een onderzoek te beginnen naar de zittende president, begonnen de Democraten een gevaarlijke traditie waaraan Trump later zou meedoen: ongegrond twijfelen aan de verkiezingsuitslag.

  De FBI en inlichtingendiensten beschikten over geen enkele serieuze, goed gecontroleerde aanwijzing om een onderzoek te beginnnen naar mogelijke samenwerking tussen het Trump-team en Rusland. Eerlijkheid en onpartijdigheid kenmerken de democratische instituties, waardoor politieke partijen bereid zijn om zich neer te leggen bij hun oordeel.

  De Russische interventie was succesvol: de Amerikaanse verdeeldheid is verdiept.

  ELSEVIER


  :


  1 reacties :

  Anoniem zei

  "Rusland boekte grote successen in Amerika" aldus Elian. Elian "vergeet" te vertellen dat vooral de fam. Clinton, maar ook de Nobelprijs van de vrede winnaar, Obama, schathemelrijk zijn geworden van deals met de Russen. Als hij zo nodig een stuk wil schrijven moet hij ook alles schrijven, maar Elsevier is al lang niet meer het onafhankelijk weekblad van voorheen en Elian ook niet meer.
  Het bashen van Trump gaat gewoon door, nu is het weer Robert de Niro die zijn afkeer van Trump laat blijken. De democraten kennen geen enkele schaamte meer en gaan gewoon door met hun sabotage want het kan ongestraft, of is er al een democraat opgepakt vanwege valse aangifte of fraude? Nee natuurlijk niet, de Deep State reageert en niet de demente pedofiel Biden met zijn in en in corrupte zoon of is die al opgepakt voor zijn handel met Oekraïne en China?

  Een reactie posten