Bosma (PVV) weet wel hoe D66'ers Kaag en Ollongren aan hun baantjes komen: 'lobbybaas' Van Drimmelen

Datum:
 • zondag 14 mei 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Dinsdag vond er een commissiedebat plaats over de integriteit van het openbaar bestuur.  


  MARIT NUBÉ 14-5-2023


  Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren: volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma is er één man die deze D66-prominenten op hun hoge positie heeft gezet, en dat is 'lobbybaas' Frans van Drimmelen. In een commissievergadering licht Bosma uitgebreid toe hoe Van Drimmelen de D66-top naar zijn hand zet: "De vicepremier is dus geselecteerd door de directeur van een lobbykantoor."

  Dinsdag vond er een commissiedebat over de integriteit van het openbaar bestuur. Hierbij neemt PVV-Kamerlid Martin Bosma de gelegenheid om een aantal misstanden bij D66 aan te kaarten.

  Zo spreekt hij over de activiteiten van het adviesbureau Dröge & van Drimmelen. Dit is een kantoor dat D66-prominent Frans van Drimmelen gebruikte om bij partijgenoten te lobbyen voor allerlei belangen. Sinds kort is het bureau omgedoopt tot Publyon.

  Bosma stelt dat Van Drimmelen achter de schermen de touwtjes in handen had. Híj bepaalde welke D66'er er op welke positie komt. Hij bepaalde wie mocht meedoen aan drilprogramma's voor D66-toptalenten en wie mocht doorstomen naar de nationale politiek. Zelfs het partijleiderschap bleef hierbij niet gevrijwaard, weet Bosma.

  Sigrid Kaag
  In 2018 trad Alexander Pechtold af als partijleider. "Wie moet hem opvolgen?" vertelt Bosma. "De baas van het lobbykantoor heeft wel een suggestie: iemand die in Libanon woont, een zekere mevrouw Kaag. Wie legt vervolgens contact met mevrouw Kaag? Dat doet Ingrid van Engelshoven: D66-wethouder maar daarvoor partner bij Dröge & Van Drimmelen. Ze vliegt op kosten van de belastingbetaler naar Libanon en polst Kaag."

  De conclusie is dus duidelijk, stelt Bosma: "De vicepremier is dus geselecteerd door de directeur van een lobbykantoor. De Volkskrant schrijft dat het Van Drimmelen is die bepaalt 'wie kans maakt op posities als Kamerlid en lid van het Europees Parlement'. Op het partijcongres van D66 wordt de lobbybaas openlijk verdedigd door de hele partijtop: Pechtold, Sophie in 't Veld, Thom de Graaf - 'O, wat is hij integer'."

  Hij vervolgt: "De lobbybaas is voorzitter van de landelijke talentencommissie D66. Hij bepaalt wie er doorstroomt naar een functie in de gemeenteraad, dus bijvoorbeeld ook wethouder en burgemeester. De vraag is op basis waarvan die D66'ers gerekruteerd worden. Is dat kennis en kunde, of is dat de mate waarin zij belobbybaar zijn, in hoeverre zij zich willen laten 'bedrimmelen'? Feit is dat ze hun baantje te danken hebben aan de baas van het lobbykantoor. Ze staan bij dat bedrijf het krijt."

  Kajsa Ollongren
  Niet alleen Sigrid Kaag, maar ook Kajsa Ollongren heeft haar hoge positie te danken aan Van Drimmelen, stelt Bosma. Ook zou Ollongren bijzonder vatbaar zijn voor gelobby: "Jonkvrouw Ollongren was eerst ambtenaar, maar dankzij Frans van Drimmelen komt ze heel hoog op de D66-lijst: nummer vijf. Nu koopt ze, als minister van Defensie, extra JSF's. Wat is het lobbykantoor van de JSF's? Dröge & Van Drimmelen."

  Hij besluit: "Er was iemand clustercoördinator op de fractie van D66 in de Kamer. Hij ging eerst werken voor Dröge & Van Drimmelen. Hu is hij lobbyist voor Facebook. Als minister Ollongren met haar desinformatieverhaal komt, heeft deze man namens Facebook een gesprek met Ollongren. Hij heeft toegang tot haar. Hij wél. Tot deze D66 minister."

  0 reacties :

  Een reactie posten