Belastingdienst hield medische, politieke en seksuele informatie van burgers bij: 'Wat een schandaal'

Datum:
  • zaterdag 27 mei 2023
  • in
  • Categorie: ,
  •  Het toeslagenschandaal heeft de zoveelste misstand aan het licht gebracht.


    MARIT NUBÉ 27-5-2023


    Het blijkt namelijk dat de Belastingdienst jarenlang illegaal de gevoelige gegevens van tienduizenden mensen heeft bijgehouden. Het gaat om etniciteit, politieke opvattingen, medische gegevens, seksueel gedrag en religieuze overtuigingen.

    Dit blijkt uit geleverd Kamerstukken, aangeleverd door staatssecretaris Marnix van Rij (CDA). Dit was op verzoek van DENK-Kamerlid Farid Azarkan.

    De Belastingdienst werkte jarenlang met het systeem Fraude Signalering Voorziening (FSV), dat zich bezighield met vermeende 'risicogevallen'. Maar om dit goed in kaart te krijgen, blijkt de FSV jarenlang, van 2012 tot 2020, onterecht persoonsgegevens van burgers te hebben verzameld. Hiervoor had FSV geen enkele wettelijke bevoegdheid. 

    Dit is ook de Belastingdienst zelf ter ore gekomen. In 2019 leidde het toeslagenschandaal tot nationale ophef. Een jaar later bleek uit onderzoek dat de FSV niet voldoet aan de privacywet AVG. Daarom werd besloten om de FSV in februari 2020 uit te zetten.

    SP-Kamerlid Mahir Alkaya reageert woest op het nieuws. 'Wat een schandaal,' schrijft hij over de onwettige informatievergaring van de FSV. 

    0 reacties :

    Een reactie posten