Woede om inclusieve taaltips voor onderwijs: 'Dit land raakt de weg kwijt'

Datum:
 • donderdag 13 april 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) komt met nieuwe taaltips voor leerkrachten, meldt AD.


  MARIT NUBÉ 12-4-2023


  Volgens het committee zijn sommige woorden niet meer van deze tijd omdat ze te veel onderscheid zouden maken tussen groepen kinderen op basis van kleur en gender. Met de gids wil LAKS 'bijdragen aan een inclusiever schoolklimaat waarin iedere leerling gelijk is'.

  Termen als 'jongens en meisjes', 'witte en zwarte scholen', 'achterstandsleerling', 'zittenblijven' en 'lager en hoger onderwijs' moeten voortaan uit den boze zijn, stelt LAKS.  

  Ook wordt er als tip meegegeven om over leerlingen niet meer 'hij/zij' te zeggen, maar 'die/diegene'. Er wordt aan leraren geadviseerd om, bij het vormen van groepjes, kinderen niet meer in te delen op basis van hun geslacht.

  LAKS stelt voor dat scholen gendenerneutrale aanduidingen gebruiken voor leerlingen in de schooladministratie: geen M of V meer, maar X. Ook wordt genderneutraal taalgebruik aangemoedigd bij het spreken over beroepen. "Zo spreken we liever van brandweerkracht dan van brandweerman," aldus de gids.

  Tot slot roept LAKS op om komaf te maken met de term 'excellente school'. Dit is niet voor niets: volgens het committee 'worden hierdoor andere scholen in de ogen van bepaalde mensen minder goed'.

  'Waanzinnige wokegedram'
  Op sociale media regent het boze reacties. 'Geen "jongens en meisjes" meer? Hoe haal je het in je hoofd. Tornen aan zoiets vanzelfsprekends op de basisschool. De basis van de mensheid/natuur. Praten over tolerantie en uitsluiten: heel goed. Maar dit gendergedram,' aldus misdaadjournalist Mick van Wely.

  Ook publicist Kaan Özgök begrijpt er niets van: 'Bijna iedere ochtend wakker worden met dit soort berichten. Dit land raakt met de dag meer de weg kwijt. Nog nooit is het verlangen zo sterk geweest Nederland de rug toe te keren.'

  Voorzij-oprichter Caroline Franssen schrijft: 'De "inclusieve" agenda is er op uit dat de eigenheid van meisjes en jongens wordt ontkend. Er zijn twee geslachten, maar dat moet zo hard mogelijk ontkend worden. Verzet je tegen de nieuwe taalgids en gebruik meisjes en jongens, mannen en vrouwen!'

  Hierin krijgt ze bijval van PVV-Kamerlid Harm Beertema: 'Beste leraren en leraressen, als jullie enig zelfrespect hebben, lach de jongens en meisjes van LAKS dan hartelijk uit. Natuurlijk gaan jullie niet mee in hun hijgerige activisme. Zeg het ze gewoon, nadat jullie uitgelachen zijn: Doe ‘s normaal!'

  Ook BNVL-leider Wybren van Haga heeft er geen goed woord voor over. 'In een tijd met een gigantisch lerarentekort en grote problemen binnen het onderwijs komen met zo’n krankzinnig voorstel, dan spoor je niet,' stelt hij. 'Het waanzinnige wokegedram jaagt leraren weg en zorgt voor grote verwarring bij jonge kinderen die zich in veruit de meeste gevallen wel gewoon een jongen of een meisje voelen.'

  Van Haga wil de subsidies van LAKS per direct stopzetten. Ook gaat hij Kamervragen stellen aan de minister van Onderwijs, Dennis Wiersma (VVD).

  Geen 'moeder' en 'hoofdkantoor meer
  In maart kwam de Britse liefdadigheidsorganisatie Oxfam al met nieuwe richtlijnen voor inclusief taalgebruik. Alledaagse woorden als 'moeder', 'lokaal', 'hoofdkantoor', 'jeugd' en 'zwarte markt' worden afgeraden.

  Daarnaast ziet Oxfam liever dat het woord 'zwarte markt' werd vervangen door 'informele economie'. Het woord 'veldwerk', op zijn beurt, doet te veel denken aan het koloniale verleden, en mag daarom ook niet meer.

  Tot slot excuseert Oxfam zich voor het gebruik van het Engels, omdat dit een koloniale taal zou zijn. 'We realiseren ons dat het dominante gebruik van het Engels een van de belangrijkste onderwerpen is die moeten worden aangepakt om onze sector te dekoloniseren en de machtsstructuren binnen de sector te veranderen,' aldus Oxfam.

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten