NOS Journaal buigt voor kritiek na opvoeren genderkritische UvA-docent

Datum:
 • dinsdag 11 april 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Omdat hij vaak kritisch is op woke en de transgenderbeweging, leidde dit tot veel boze reacties. De NOS gaat nu diep door het stof.  11-4-2023  Zie HIER de uitzending


  Maandagavond voerde het NOS Journaal Laurens Buijs op in een item over geweld tegen homo’s. Omdat hij vaak kritisch is op woke en de transgenderbeweging, leidde dit tot veel boze reacties. De NOS gaat nu diep door het stof.

  Dit weekend vonden er meerdere geweldsincidenten tegen homo’s plaats. In Eindhoven werd een centrum van het COC belaagd en in Groningen werd een homobar aangevallen. Voor het item hierover sprak het Achtuurjournaal met Benjamin Ector, voorzitter van COC Eindhoven, en met UvA-docent Laurens Buijs.

  Buijs is gender-wetenschapper, noemt zichzelf links, woke en helpt bedrijven met vraagstukken rond inclusiviteit. In de NOS-microfoon sprak hij de volgende woorden uit: “Al langere tijd zien we dat het verhardt in de samenleving, dat de posities verharden en dat de weerstand tegen LHBTI toeneemt. Er is hier echt sprake van polarisatie en radicalisering. We moeten echt waakzaam zijn.”

  Hoewel zijn commentaar in het NOS Journaal op geen enkele manier aanstootgevend is, leidde zijn optreden toch tot woedende reacties. Buijs liet zich namelijk eerder kritisch uit over de woke beweging en het transgenderisme. In januari raakte hij in opspraak, nadat hij in universiteitsblad Folia betoogde dat de woke cultuur de academische vrijheid bedreigt. Ook is er volgens hem geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van de identiteit ‘non-binair’.


  Spijt van keuze

  Nadat kijkers maandagavond hun onbegrip lieten blijken, gaven verschillende NOS-medewerkers tegenover het journalistieke vakblad Villamedia aan de keuze te betreuren. “Ik weet niet wát er gebeurd is, maar dit kan echt niet,” aldus een medewerker.

  Dinsdagochtend ging adjunct-hoofdredacteur Wilma Haan formeel en diep door het stof in een Twitter-draad. “Voor dit onderwerp en in deze context hadden we hem niet als spreker moeten vragen,” schrijft ze. “Buijs is onderdeel van een felle discussie over zijn opvattingen over wat hij noemt het ‘radicaliseren’ van een deel van de LHBTI+-gemeenschap, en in het verlengde daarvan ook over de achtergrond van agressie tegen LHBTI’ers. Omdat hij zelf in het middelpunt staat van een debat over precies dit onderwerp, was hij journalistiek gezien niet de beste duider van deze ontwikkeling. Hier waren we ons als redactie gisteravond onvoldoende van bewust.”

  Vreemd

  PVV-Kamerlid Martin Bosma haalt de argumentatie van Haan compleet onderuit. “Huh? NOS Journaal heeft spijt van Laurens Buijs in het Journaal. Want ‘hij staat in het middelpunt van een debat’. Vreemd, dat hoor je nooit als het gaat om klimaatactivisten of pro-immigratie-types.”

  Buijs reageerde zelf ook verbolgen. “Adjunct-hoofdredacteur NOS Journaal neemt afstand van mijn optreden gister. Wat een schande is dit toch allemaal. Dan help je die mensen in je eigen tijd vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid en is dit de stank voor dank! Tijd om de bezem door woke NOS te halen,” liet hij weten op Twitter. “Ik ben een wetenschapper die niet vrij mag praten door bedreiging van woke extremisme, en de laffe UvA en de laffe NOS vallen me af. Die bestuurders moeten toch allemaal ontslagen worden?” voegde hij eraan toe.

  In maart spraken Buijs en klinisch psycholoog Mattias Desmet uitgebreid met programmamaker Flavio Pasquino over de onder druk staande vrijheid van meningsuiting.Tekst gaat verder onder de video


  Vorige week veegde voormalig NOS-directeur Bauke Geersing aan tafel bij Pasquino de vloer aan met zijn oude werkgever, de NPO en andere media, die volgens hem niets meer zijn dan spreekbuizen van de macht.Vorige week veegde voormalig NOS-directeur Bauke Geersing aan tafel bij Pasquino de  werkgever, de NPO en andere media, die volgens hem niets meer zijn dan spreekbuizen van de 

  macht.


  BLCKBX

  B


  0 reacties :

  Een reactie posten