Nieuwe regels splitsen stolp

Datum:
  • vrijdag 28 april 2023
  • in
  • Categorie: , ,

  •  Hollands Kroon Anna Paulowna Nieuwe regels splitsen stolp Opsplitsen van grote, vrijstaande woningen mag in Hollands Kroon




    Lars van der Bel 28-4-2023


    De gemeente Hollands Kroon is met beleidsregels gekomen waardoor het mogelijk is woningen op te splitsen. 

    Opsplitsen van grote, vrijstaande woningen mag in Hollands Kroon

    Het ontbrak lange tijd aan duidelijke richtlijnen bij het opsplitsen van woningen. En dat is een gemis in een landelijke gemeente als Hollands Kroon, zo duidt het college. Inwoners die mogelijkheden zagen in bijvoorbeeld een stolp voor hunzelf en enkele huisgenoten in de vorm van familie of vrienden, werden daarmee voor een schier onmogelijke taak gesteld vol onduidelijkheid en onzekerheid. 

    Gebruiksoppervlakte 

    Het college heeft nu vastgesteld dat (grote) vrijstaande woningen opgesplitst kunnen worden, twee-onder-een-kap-, gestapelde- of tussenwoningen dus niet. 

    Voorwaarde is dat het gebruiksoppervlakte van woningen na splitsing minimaal 50 vierkante meter bedraagt en nieuwe omwonenden hun auto kwijt kunnen in de nabije omgeving zonder de bestaande parkeer- en verkeerssituatie te stremmen. 

    Verder stelt de gemeente dat gasloos het ’uitgangspunt’ moet zijn en dat een goed woon- en leefklimaat gewaarborgd moet blijven. 

    Voor stolpen, boerderij of karakteristieke hoofdgebouwen geldt dat er geen afbreuk mag worden gedaan het ’oorspronkelijke karakter van de bebouwing’.

    Ook mogen hierbij uitwendig geen nieuwe voordeuren gecreëerd worden en wordt de realisatie van bijgebouwen voor woningruimte in de Wieringermeer bij voorbaat uitgesloten. 

    Goedkoper 

    De gemeente ziet splitsing als een middel waarbij het woningsbestand kan worden uitgebreid zonder nieuwe woningen te hoeven bouwen. Ook hoeven kernen hierdoor niet per se vergroot of uitgebreid worden, iets dat tot op heden haast wordt gemaakt door beleid van de provincie. 

    In een toelichting richting de gemeenteraad, bespreekt het college tevens de voordelen die het kan hebben voor jong én oud: „De bestaande bebouwing blijft behouden en verstening wordt tegengegaan.’’ 

    Volgens het college van B en W wordt hiermee ’ingezet op efficiënt ruimtegebruik’. 

    Jongeren 

    ,,Daar waar splitsen zorgt voor kleinere eenheden in oppervlakte kan dit een manier zijn om jongeren te behouden in een kern. De kleinere woningen zijn goedkoper en sluiten om die reden aan bij de doelgroepen uit onze woonvisie.’’ ,, De gesplitste woningen zijn geschikt voor kleine huishoudens zoals jongeren, starters, maar ook ouderen. 

    Door het splitsen wordt er in de buurt ruimte gemaakt voor een sociale menging van verschillende doelgroepen”, zo laten burgemeester en wethouders weten.

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten