Zorgminister Kuipers plaatst vaccinatiedata achter schimmige betaalmuur: ‘Dit kan zo toch niet?’

Datum:
 • zaterdag 18 maart 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • Onafhankelijke wetenschappers kunnen nog steeds niet goed onderzoek doen naar de oversterfte.   Robin de Boer 18-3-2023


  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:15

  Onafhankelijke wetenschappers kunnen nog steeds niet goed onderzoek doen naar de oversterfte. Ze moeten de data – als ze die al krijgen – voor zoveel geld kopen dat er nauwelijks iets overblijft voor onderzoek. “Dit kan zo toch niet?” vraagt presentatrice van de podcast ‘Op z’n Kop!’ Marianne Zwagerman aan zorgminister Ernst Kuipers.

  Het blijkt dat Kuipers de vaccinatiedata achter een schimmige betaalmuur heeft geplaatst. Data-analist Wouter Aukema zocht het één en ander uit en concludeert: onderzoek naar eventuele vaccinatieschade mag niet, kan niet en willen we niet.

  Kuipers en het CBS hebben twee drempels opgeworpen: geen toegang voor onafhankelijke wetenschappers en absurd veel geld betalen. Dit is in strijd met de Wet open overheid (Woo) en bovendien schendt de minister hiermee zijn wettelijke zorgplicht, stelt Aukema.

  Niets doen

  Wetenschapper Eline van den Broek-Altenburg kreeg 50.000 euro subsidie voor haar oversterfte-onderzoek. Ze zei in ‘Op z’n Kop!’ dat ze alleen al zo’n 30.000 euro kwijt is aan het kopen van de data. En zelfs als ze na veel betalen en geduld erbij mag, mag ze nog niets doen met de data. Want: ‘privacy’.

  Het CBS rekent vele duizenden euro’s om überhaupt toegang te krijgen tot de vaccinatiedata. Aukema stelt voor om een simpele, anonieme dataset met betrekking tot vaccinatie en sterfte te publiceren die niet herleidbaar is tot personen.

  Bizar

  Hij merkt op dat minister Kuipers en het CBS eenvoudig de vaccinatie- en sterftedata verantwoord en gratis ter beschikking kunnen stellen voor alle wetenschappers. Het is een kwestie van willen en het volgen van de wettelijke zorgplicht en Wet open overheid, aldus Aukema.

  Zwagerman wordt ondertussen benaderd door mensen en ondernemers die willen crowdfunden of sponsoren. “Het is toch bizar dat het nodig is?”
  0 reacties :

  Een reactie posten