Wybren van Haga stapt naar rechter om ‘corona-doofpot-strategie’: ‘Volstrekt absurd’

Datum:
 • donderdag 23 maart 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • Maar dat het zover heeft moeten komen in onze parlementaire democratie vind ik wel een dieptepunt.  Robin de Boer 22-3-2023 


  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:02

  Vorig jaar werd bekend dat er ‘onbedoeld en ongewild’ opnames van OMT-vergaderingen bewaard waren gebleven, terwijl zorgminister Kuipers dit eerder ontkende. BVNL diende een Woo-verzoek in voor het vrijgeven hiervan.

  Na het ruimschoots overschrijden van de termijn voor behandeling, kwam de minister afgelopen weekend met een reactie: hij ‘weigert’. Nederland mag niet weten wat er in het OMT besproken werd.

  “Geheel conform de corona-doofpot-strategie,” reageert BVNL-Kamerlid Wybren van Haga, die inmiddels een advocaat in de arm heeft genomen om de ‘OMT-tapes’ aan het ministerie van VWS te ontfutselen.

  Schimmigheid flink zat

  Van Haga ziet niet in waarom de tapes per se geheim moeten blijven. “Kennelijk zijn er in die vergaderingen dingen gezegd die kunnen leiden tot verontwaardiging en/of vragen over het coronabeleid,” zegt hij.

  Zijn partij is de schimmigheid rondom de coronabesluitvorming flink zat. “Het kabinet traineert de evaluatie van deze crisis aan alle kanten. Woo-verzoeken worden tergend langzaam behandeld en de helft van de informatie wordt alsnog niet verstrekt. Het ene na het andere smoesje komt voorbij om geen data te hoeven leveren, of echte transparantie onmogelijk te maken. De wet wordt omzeild zonder dat daarvoor een sluitende argumentatie wordt gegeven.”

  Beschamend

  “Het is volstrekt absurd dat een minister gewoon zegt ‘ik weiger’ als een Kamerlid gebruikmaakt van zijn recht op informatie. Ik vind het bedroevend en vooral ook beschamend dat het nodig is, maar ik zie inmiddels geen andere weg meer dan naar de rechter te stappen. Maar dat het zover heeft moeten komen in onze parlementaire democratie vind ik wel een dieptepunt,” aldus Van Haga.  0 reacties :

  Een reactie posten