Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) zet gedwongen spreidingswet voor gemeenten gewoon door na kritiek van de Raad van State

Datum:
 • vrijdag 24 maart 2023
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Ondanks forse kritiek van de Raad van State en tegenstand van de eigen achterban zet het kabinet de gedwongen asielopvang voor gemeenten gewoon door.


  Redactie 24-3-2023


  Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Asiel heeft lang nagedacht over deze wet, die gemeenten kan dwingen tot opvang van asielzoekers. Nu is het zover: wie meer plekken vrijmaakt dan vereist, krijgt zelfs een bonus.

  Hoewel er voldoende steun lijkt te zijn in zowel de Tweede als de Eerste Kamer, is er ook kritiek op de wet. Vooral de financiƫle prikkel voor gemeenten om meer plekken te leveren, wordt bekritiseerd door de Raad van State. Dit zou de solidariteit tussen gemeenten onder druk zetten.

  De nieuwe wet kan grote gevolgen hebben voor gemeenten, vooral omdat er nu veel rijke gemeenten in de Randstad zijn die geen asielzoekers opvangen. Met deze wet worden gemeenten echter gedwongen om hun verantwoordelijkheid te nemen en asielzoekers op te vangen. Gemeenten die meer plekken vrijmaken dan vereist, krijgen een bonus. Het is echter de vraag of deze financiĆ«le prikkel voldoende is om gemeenten te overtuigen om meer plekken te leveren. De gemeente Sliedrecht is er als eerste gemeente in randstad als de kippen bij om een AZC binnen haar gemeentegrenzen te vestigen. Zogenaamd uit barmhartigheid maar eigenlijk zien ze gewoon eurotekens. De spreidingswet legaliseert mensenhandel. Mensensmokkelaars zijn erg blij met VVD'er Eric van der Burg.

  Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

  De gedwongen asielopvang voor gemeenten is een controversieel onderwerp en zal waarschijnlijk nog veel stof doen opwaaien. Het is afwachten wat de gevolgen zullen zijn van deze nieuwe wet. Het zal er niet veiliger op worden in Nederland. Vooralsnog lijkt het kabinet vastbesloten om de wet door te zetten, ondanks de kritiek. Het kabinet wil vooral internationaal de goede sier maken. Dat Nederland onleefbaar wordt doet ze niks.

  DDS

   

  0 reacties :

  Een reactie posten