Medische wetenschap opzij gezet door politiek en media

Datum:
 • woensdag 8 maart 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Medische wetenschap opzij gezet door politiek en media:   DRAMATISCH GEFAALD EN ONNOEMELIJKE SCHADE AANGERICHT


  Datum: 8 maart 2023

  Carla Peeters

  Het mondkapje werd al snel na het begin van het uitroepen van de coronapandemie een politieke talisman. Een gedragsexperiment om te onderzoeken in hoeverre burgers bereid zijn opdrachten op te volgen. Het zal de geschiedenis ingaan als een ontluisterend voorbeeld van hoe politici, zelfbenoemde experts en fact-checkers, volgzame journalisten en gecorrumpeerde wetenschappers de medische wetenschap opzij schoven en iedereen die niet mee wenste te buigen, censureerde en demoniseerde, ongeacht de gevolgen voor de samenleving.

  Geen van de verantwoordelijke personen heeft zich iets aangetrokken van de wetenschappelijke feiten, hoewel die bekend waren. Steeds weer werd bezworen dat we ‘de wetenschap moesten volgen’. Niemand was bereid zich af te vragen hoe het langdurig dragen van mondkapjes uit zou werken op het aangeboren immuunsysteem, de belangrijkste bescherming tegen het binnendringen van ziekteverwekkende organismen, inclusief het Sars-Cov-2 virus en schadelijke stoffen. In 2021 startte publieke onderzoeksinstelling ZonMW het onderzoek Momentum naar de mogelijke schadelijke effecten van microplastics en nanoplastic (metalen-nanodeeltjes) wanneer deze het menselijk lichaam binnendringen. Microplastics zijn onder andere aangetroffen in ontlasting, diep longweefsel in de bloedbaan en blijken de bloed-hersen-barrière te kunnen passeren. Door de onderzoekers wordt met geen woord gerept over mondkapjes.

  Milieuorganisaties zoals WWF hielden zich muisstil over de milieu­gevolgen van de vele miljarden mondkapjes die zijn geproduceerd met moeilijk afbreekbare en schadelijke stoffen. Op zeker moment kwamen drie miljoen mondkapjes per minuut in de natuur terecht. Geen woord hierover in de Green Deals of in andere milieudebatten.

  Politici bemoeiden zich persoonlijk met de mondkapjesdeals die gegund werden aan bekenden uit hun netwerk, die er miljoenen aan verdienden en opnieuw miljoenen verdienen aan de thermische verbranding van ongebruikte over de datum zijnde mondkapjes die opgeslagen liggen in pakhuizen.

  Over de hele wereld publiceerden mainstreammedia vergelijkbare artikelen die de mondkapjesplicht op enige manier zouden ondersteunen. Een voorbeeld is een artikel op Nu.nl: “Mondkapjes volgens studie effectiefste maatregel tegen coronabesmettingen”, dat in vele variaties in de internationale media verscheen. Er werd beweerd dat volgens een onderzoek in de British Medical Journal (BMJ) het dragen van mondkapjes het aantal besmettingen met 53 procent kan doen afnemen. Op verzoek van de hoofdredacteur van de BMJ schreef ik hier een rapid response over, waarin ik liet zien dat dit niet uit de data kon worden geconcludeerd, maar daar werd geen aandacht aan besteed.

  Helaas is de mondkapjesterreur nog altijd niet afgelopen. Geen enkele wetenschappelijke studie lijkt het publieke gezondheids-establisment ervan te kunnen overtuigen dat het dragen van mondkapjes geen bescherming biedt tegen bovenste luchtweginfecties. Observationele en modelmatige studies die het narratief ondersteunen, maar die weinig wetenschappelijke waarde hebben, worden nog altijd driftig verspreid op sociale media. De directeur van het Amerikaanse Centers for ­Disease Control (CDC), enigszins vergelijkbaar met het RIVM, schermt nog steeds met het argument dat de onderzoeken niet uitgebreid genoeg waren om de conclusies van de Cochrane-studie op te volgen en probeert de mondkapjes op bepaalde plaatsen verplicht te houden.

  Toch is er een kentering zichtbaar. In Nederland adviseerde het OMT onlangs dat zorgmedewerkers in principe geen mondneusmasker meer op hoeven als ze binnen 1,5 meter van een patiënt komen. Bij luchtwegklachten moeten zij wel een mondneusmasker dragen en strikte hygiëne aanhouden. Tegelijkertijd wordt geadviseerd bij klachten thuis te blijven, wat natuurlijk het juiste advies is, dat voor het snelste herstel zorgt. Het advies wordt nog voorgelegd aan minister Ernst Kuipers en is inmiddels naar de Tweede Kamer.

  Wellicht dat de media, bestuurders van zorgorganisaties en beleidsmakers eindelijk bereid zijn te erkennen dat ze verantwoordelijk zijn geweest voor een gedragsexperiment dat dramatisch heeft gefaald en onnoemelijke schade heeft aangericht, en kunnen we het mondkapje voor eens en voor altijd begraven.


  De Andere Krant

  0 reacties :

  Een reactie posten