In Haarlemmermeer moeten particulieren hun eigendom mogelijk afstaan aan asielzoekers

Datum:
 • vrijdag 3 maart 2023
 • in
 • Categorie:
 •  In Haarlemmermeer is een speciaal team op zoek naar panden die geschikt zijn voor het huisvesten van asielzoekers.  Robin de Boer 3-3-1023


  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 01:54

  In Haarlemmermeer is een speciaal team op zoek naar panden die geschikt zijn voor het huisvesten van asielzoekers. Het gaat daarbij niet alleen om eigendom van de gemeente, maar ook van ondernemers en particulieren.

  Die speurtocht is strikt geheim. Het Haarlems Dagblad citeert de fractievoorzitter en een fractiemedewerker van Forza: “Eigenaren worden pas ingelicht over de aard van de bedoelingen als het oog van het projectteam definitief op hun pand is gevallen. Dit alles om ‘geen onnodige onrust’ te veroorzaken bij de eigenaren of omwonenden. Om dezelfde reden wordt ook de gemeenteraad onwetend gehouden. Als eigenaren niet mee zouden willen werken, zou hun bezit zomaar onteigend kunnen worden.”

  Spreidingswet

  Haarlemmermeer moet dit jaar verplicht 607 asielzoekers opvangen en 191 statushouders huisvesten. Ook geldt er een extra inspanningsverplichting voor opvang van Oekraïners, zeggen de politici van Forza.

  De zogeheten spreidingswet verplicht gemeenten permanente huisvesting te bieden aan asielzoekers en vluchtelingen. Gemeenten die niet meewerken, kunnen door de overheid gedwongen worden om mee te werken aan de komst van een AZC op een door de overheid aangewezen locatie.

  Meer dan 2000 mensen

  Begin vorige maand schreef de gemeente Haarlem dat de negen gemeenten in de regio Kennemerland zoeken naar mogelijke opvanglocaties voor asielzoekers. In de regio moeten meer dan 2000 mensen opgevangen worden.

  Op dit moment onderzoeken alle negen gemeenten welke locaties binnen hun gemeentegrenzen in aanmerking komen voor de opvang van asielzoekers.  0 reacties :

  Een reactie posten