In 2022 hield Maxima enthousiaste toespraak over digitaal bankieren in Nigeria en nu is het daar totale chaos

Datum:
 • maandag 6 maart 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Overgang naar cashloze samenleving  Robin de Boer 6-3-2023


  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:20

  In november vorig jaar hield koningin Maxima een onlinetoespraak bij de International Financial Inclusion Conference in Nigeria. Het doel is om 95 procent van de volwassen bevolking van het land te laten aansluiten bij digitale financiële diensten.

  Nigeria presenteerde tegelijkertijd een plan om digitaal bankieren makkelijker te maken. In haar toespraak benadrukte Maxima het belang van digitale identiteitsbewijzen.

  Overgang naar cashloze samenleving

  Het land is kort na haar toespraak verzand in chaos. In Nigeria worden banken en geldautomaten overvallen door burgers die geen contant geld meer hebben. De banken kunnen niet voldoen aan de vraag naar cash. Deskundigen stellen dat de overgang naar een cashloze samenleving in het land veel te gehaast gaat.

  Een diepe financiële crisis heeft Nigeria lamgelegd. Er is veel politie op de been, er breken vechtpartijen uit bij banken en voor geldautomaten staan lange rijen.

  Wat is er aan de hand? De Nigeriaanse overheid heeft besloten om de oude nairabiljetten in te wisselen voor nieuwe. Het probleem is dat er een schrijnend tekort is aan nieuwe biljetten. Nigeria kampt bovendien met een torenhoge inflatie.

  Meer dan de helft van de 216 miljoen Nigerianen heeft geen bankrekening. Het gevolg is dat mensen geen eten meer kunnen kopen en niet meer kunnen tanken.

  ‘Staat ons ook te wachten’

  “In november 2022 hield Maxima, pleitbezorger en voorbereider van de CBDC, nog een enthousiaste onlinetoespraak over de financiën en over onder andere de voordelen van digitaal geld. Nu is het daar totale chaos omdat 99,5 procent van de burgers niet meedoet!” reageert financieel expert Ab Flipse.

  “Deze chaos in Nigeria door de CBDC staat ons ook in Nederland en de eurozone te wachten als wij overstappen naar dit nieuwe geld,” voegt hij toe.  0 reacties :

  Een reactie posten