De verkiezingsnederlaag van GroenLinks en PvdA: 100.000 stemmen en 18 PS-zetels minder

Datum:
 • maandag 20 maart 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Op de verkiezingsavond sprak GroenLinks-leider Jesse Klaver nog vol enthousiasme zijn achterban toe. "We lijken onze beste uitslag ooit te evenaren," zei hij.  Marit Nube  19-3--2023  Maar dit blijkt niet te zijn uitgekomen. Sterker nog: de PvdA en GroenLinks hebben een nederlaag geleden in de provincies. Maar liefst 100.000 stemmen en 18 provinciale zetels zijn er minder geteld dan de vorige keer in 2019, ondanks de hoge opkomst.

  Voor de Provinciale Statenverkiezingen besloten GroenLinks en de PvdA steeds nauwer samen te werken. Maar nu blijkt dat deze nauwere samenwerking, die uiteindelijk zal uitlopen op een fusie, niets heeft opgebracht.

  Beide partijen hebben minder stemmen gehaald dan bij de vorige verkiezingen, zelfs hoewel de opkomst het hoogst was in 36 jaar tijd. Bij de PvdA blijft de schade beperkt met slechts 5.000 stemmen minder. Maar GroenLinks levert fors in met een verlies van 100.000 stemmen. Dit is terug te zien in de provinciale zetelverdeling: PvdA levert zeven zetels in en GroenLinks zelfs elf.

  Bij de exitpolls stonden BBB én de fusie GL-PvdA allebei op vijftien zetels. Daarom verkondigde GL-leider Jesse Klaver op de verkiezingsavond nog dat 'links voor het eerst in twintig jaar wellicht weer die grootste fractie kan leveren'. Maar ook dit vooruitzicht bleek niet uit te komen: BBB ging er met de absolute winst vandoor. Hoewel GroenLinks aanvankelijk nog in Utrecht de grootste leek te worden, snoepte BBB ook deze provincie af.


  Tot slot hoopte Klaver nog dat het kabinet zou besluiten om 'linksom' te gaan, dus om wetsvoorstellen door de Eerste Kamer heen te krijgen met de steun van PvdA en GroenLinks. Maar ook deze laatste wens dreigt in het water te vallen. Opiniepeiler Maurice de Hond heeft de resultaten van de Provinciale Statenverkiezingen geanalyseerd en concludeert dat er een grote kans is dat het kabinet niet linksom kan gaan. Deze constructie zou namelijk uitkomen op 37 zetels in de senaat, een tekort van een zetel voor een meerderheid.

  0 reacties :

  Een reactie posten