Zwitserse bank gevallen! Bail-ins uitgevoerd terwijl pensioenen van senioren worden geplunderd – Chaos in Europa nu Frankrijk in brand staat

Datum:
  • maandag 20 maart 2023
  • in
  • Categorie: ,
  •  Credit Suisse, de op één na grootste bank van Zwitserland en beschouwd als een bank die “te groot is om failliet te gaan”, is failliet gegaan. 


    20-3-2023


    Zwitserse autoriteiten hebben zondag laat in allerijl een deal gesloten in een poging een grootschalige beurscrash te voorkomen voordat de handel in Azië en de termijnhandel in de VS van start gingen, schrijft Brian Shilhavy.

    De deal omvatte een gedwongen brandverkoop aan zijn rivaal, de grootste bank van Zwitserland, de Swiss National Bank (SNB), die zowel reddingsgeld van de Zwitserse centrale bank voor SNB omvatte, als een bail-in van AT1-obligaties bij Credit Suisse die werden gebruikt om de pensioenen van senioren te financieren, die volledig zullen worden weggevaagd.

    We hebben eindelijk een deal, en wat eerst een CHF1 BN overname prijs van Credit Suisse door UBS was, die vervolgens steeg tot CHF 2 BN, is nu een laatste keer opgedreven tot CHF 3BN (US$3.25 miljard), of 0.76 per aandeel, specifiek aandeelhouders van Credit Suisse zullen 1 aandeel in UBS ontvangen voor 22.48 aandelen in Credit Suisse. Als onderdeel van de deal biedt de Zwitserse Nationale Bank 100 miljard frank liquiditeitssteun aan UBS, terwijl de regering een garantie van 9 miljard frank verleent voor mogelijke verliezen op activa die UBS overneemt.

    Belangrijker is echter dat de gehele AT1-tranche van de bank – ongeveer 16 miljard CHF aan Additioanal Tier 1 (AT1)-obligaties, een markt van 275 miljard dollar – wordt gered en afgeschreven tot nul: “FINMA heeft bepaald dat Credit Suisse’s Additional Tier 1 Capital (afkomstig van de uitgifte van Tier 1 Capital Notes) in het totale nominale bedrag van ongeveer CHF 16 miljard zal worden afgeschreven tot nul.”

    Deze afschrijving, pardon, bail-in is het grootste verlies tot nu toe voor de Europese AT1-markt van $ 275 miljard, en overtreft ruimschoots het verlies van ongeveer € 1,35 miljard dat de junior obligatiehouders van de Spaanse kredietverstrekker Banco Popular SA in 2017 leden, toen deze werd opgeslorpt door Banco Santander SA om een faillissement te voorkomen.

    AT1-obligaties werden in Europa geïntroduceerd na de wereldwijde financiële crisis om als schokdempers te dienen wanneer banken failliet gaan. Ze zijn ontworpen om permanente verliezen op te leggen aan obligatiehouders of in aandelen te worden omgezet als de kapitaalratio’s van een bank onder een vooraf bepaald niveau zakken, waardoor de balans van de bank wordt ondersteund en de bank in bedrijf kan blijven.

    Zoals Bloomberg opmerkt, waren beleggers bezorgd dat een zogenaamde bail-in ertoe zou leiden dat de AT1’s zouden worden afgeschreven, terwijl de senior schuld van de holding Credit Suisse zou worden omgezet in eigen vermogen voor de bank.

    Achteraf gezien hadden ze gelijk dat ze zich zorgen maakten… ondertussen krijgen de aandeelhouders CHF3 miljard; wij zijn ervan overtuigd dat de Zwitserse pensioenen blij zullen zijn dat ze een donut krijgen, terwijl de Saoedi’s een niet onbelangrijk bedrag terugkrijgen. (Volledig artikel.)

    De bail-in die de pensioenen van ouderen wegvaagt, zal zeker de protesten aanwakkeren die al in heel Europa plaatsvinden over pensioenhervormingen, vooral in Frankrijk, waar de protesten vorige week donderdagavond begonnen toen president Emmanuel Macron zich beriep op wat in feite een “uitvoerend bevel” is, voordat het Franse parlement op het punt stond om te stemmen over pensioenhervormingen, en deze af te keuren.

    De Fransen zijn sindsdien op straat aan het rellen en dat gaat door tot zondagnacht, want op het moment dat ik dit schrijf worden er nog steeds livestreamverslagen uitgezonden waarop een groot deel van Frankrijk in brand staat.

    Ik heb een kort videoverslag gemaakt van de protesten in Frankrijk, die nu verboden zijn, maar het lijkt erop dat de Fransen zich niet al te veel aantrekken van het verbod. Dit staat op ons Bitchute-kanaal.

    Zouden we in de VS soortgelijke soorten bail-ins en pensioenfondsen kunnen zien verdwijnen?

    Dit is wat de CEO van de grootste beleggingsonderneming in de VS een paar dagen geleden zei:

    BlackRock CEO Larry Fink ziet pensioen als ‘stille crisis’ die de wereldeconomie bedreigt

    Larry Fink, CEO van BlackRock, heeft het schrikbeeld opgeworpen van de “stille crisis” van de pensionering waarmee de wereldeconomie wordt geconfronteerd, nu de toegenomen levensverwachting zaken als hogere kosten voor huisvesting en gezondheidszorg voor gepensioneerden afschrikwekkender maakt.

    In zijn nauwgezette jaarlijkse brief zei Fink, de medeoprichter van de $8,6 biljoen kostende vermogensbeheerder, dat “beleggen voor een financieel doel als pensioen een daad van hoop en optimisme is, die getuigt van een langetermijnperspectief, vertrouwen in financiële instellingen en geloof in de integriteit van de markt”.

    Fink wees op de lagere rendementsverwachtingen, de hogere kosten voor huisvesting en gezondheidszorg voor gepensioneerden en de verschuiving van pensioenrisico’s naar individuen als factoren die het moeilijk maken om een langere levensduur te ondersteunen.

    De pensioencrisis wordt volgens Fink onder meer veroorzaakt door de vergrijzing van de bevolking in Europa, Noord-Amerika, China en Japan als gevolg van de toegenomen levensduur en het dalende geboortecijfer. In de VS bijvoorbeeld worden elke dag 10.000 mensen 65 jaar.

    “Dit heeft op termijn ingrijpende gevolgen voor elk van deze markten. Het zal leiden tot een kleinere beroepsbevolking en tot een tragere inkomensgroei of zelfs -daling”, aldus Fink. (Volledig artikel. Abonnement vereist)

    Lees tussen de regels door wat u wilt en trek uw eigen conclusies over mogelijke toekomstige bail-ins in de VS.

    Houd er ook rekening mee dat, terwijl de depositohouders vorige week werden gered bij de ineenstorting van de Silicon Valley Bank, waaronder vooral rijke mensen die daar miljoenen tegoed hadden, zoals de Californische gouverneur Gavin Newsom en de miljardair Mark Cuban, de aandeelhouders NIET werden gered en het risico lopen alles te verliezen, aangezien de bank nu het faillissement heeft aangevraagd en er nog geen kopers zijn opgestaan om de bank te redden.

    De top drie aandeelhouders van Silicon Valley Bank waren naar verluidt: Vanguard Group (11,3%), BlackRock (8,1%), en StateStreet (5,2%), die ook behoren tot de topfirma’s in de VS die pensioenfondsen houden.

    Deze bedrijven, en vele andere in de VS en over de hele wereld, hadden ook grote bedragen belegd in de nu failliete Credit Suisse bank.

    Klik voor groot.

    Copyright © 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

    GREAT RESET DOSSIER



     Volg Frontnieuws op Telegram

    Lees meer over:

    0 reacties :

    Een reactie posten