Uitspraak in strafzaak Willem Engel uitgesteld

Datum:
 • woensdag 11 januari 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • ROTTERDAM (ANP) - De uitspraak in de strafzaak tegen Willem Engel, die maandag gepland stond, wordt uitgesteld.


  ANP 11-1-2022


  De voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid staat terecht voor opruiing. Begin deze week wraakte hij de rechtbank omdat hij geen vertrouwen meer had in de onafhankelijkheid van de rechtbankvoorzitter.

  De wrakingskamer zou eigenlijk donderdag zijn verzoek behandelen, maar Engel vroeg om uitstel daarvan. Dat is toegewezen, een nieuwe datum zal niet voor maandag zijn. Wanneer wel, is de rechtbank Rotterdam nog niet bekend.

  Wraking is een verzoek aan de rechtbank om rechters in een bepaalde zaak te vervangen. Drie rechters van de zogeheten wrakingskamer zullen zich over het wrakingsverzoek buigen. Zij kunnen dan beslissen dat het verzoek gegrond is, in dat geval moeten nieuwe rechters de zaak opnieuw behandelen. Is het niet gegrond, dan kan het proces verder.

  Het Openbaar Ministerie had op 21 november een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geĆ«ist tegen Engel. Het OM vervolgt de 45-jarige Rotterdammer voor een reeks coronagerelateerde berichten op sociale media. Bijvoorbeeld voor de tweet waarin hij mensen opriep medewerkers van prikbussen te fotograferen en voor twitterberichten aan mensen die wilden komen demonstreren op het Malieveld in Den Haag, ondanks dat de demonstraties verboden waren. Ook riep hij zijn volgers op een verzorgingshuis in Goirle te bellen dat wegens een corona-uitbraak voor bezoekers gesloten was. 


  __________________________

  0 reacties :

  Een reactie posten