Stroomnet Hollands Kroon aan zijn taks: laatste gebieden gaan ’op oranje’, grootverbruikers in wachtkamer

Datum:
 • woensdag 25 januari 2023
 • in
 • Categorie: ,

 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA  Het elektriciteitsnet raakt voller en voller. 
   Lars van der Bel 25-1-2023


  Gebieden in Hollands Kroon en omliggende gemeenten waar tot op heden nog enige ruimte was, ’gaan op oranje’ door overbelasting. Dinsdagavond gaf netbeheerder Liander tekst en uitleg over de situatie en de gevolgen voor de gemeente, ondernemers en burgers.

  Aanleiding tot de vernieuwde situatie op het stroomnet is het ’op oranje gaan’ van het Liander station Westwoud (in Zwaagdijk). Dit station is een van de grotere stations in Noord-Holland Noord en voorziet een groot deel van West-Friesland en Hollands Kroon van elektriciteit.

  Diverse kabels en stations in Noord-Holland waren al overbelast, maar met de nieuwe ontwikkeling krijgen ook gebieden waar tot op heden nog enige ruimte was te maken met congestie. Dit heeft betrekking op gebieden in de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Medemblik en Hollands Kroon.

  Grootzakelijke ondernemers die meer stroom willen gebruiken dan ze nu hebben en nog te vestigen grootverbruikers, zullen in de wachtkamer plaats moeten nemen.

  Liander benadrukt dat het geen impact heeft op ondernemers die niet willen uitbreiden en mensen die niet tot de grootverbruikers horen (grootverbruik is aansluiting van meer dan 3x80 ampère).

  Relatiemanager Tony Nader van Liander: ’Het op oranje gaan betekent dat het net vol zit, maar ook dat wij als Liander nog met ondernemers uit de regio gaan onderzoeken wat er op korte termijn mogelijk is.’ Dat onderzoek zal Liander vanaf april opstarten. Als er geen oplossingen komen is het ’op rood gaan’ een volgende stap. Daarbij is elke verdere belasting van het net uitgesloten totdat deze verzwaard is.

  In het geval van ’station Westwoud’ moeten meerdere installaties worden uitgebreid. Daarnaast moeten ook onderliggende stations en kabels worden verzwaard willen deze toekomstbestendig zijn: ’Niet alle congestie is dus in één keer opgelost.’

  (Tekst gaat door onder de foto)

  De vergrootglazen en gele lijnen tonen de ’onderzoeksgebieden’ voor het verzwaren van het net.  Gezien de complexiteit van de infrastructuur, de toenemende vraag en het gebrek aan materiaal en technisch personeel, moet er vanuit worden gegaan dat verzwaring van het net tenminste zeven jaar duurt.

  Uit de presentatie van Liander blijkt dat de komst van nieuwe stations op Texel, rond Sint Maarten en in Hollands Kroon overwogen worden om de verzwaring van het Noord-Hollandse stroomnet gestalte te geven. Dit moet los gezien worden van de ’energiehub’ die de laatste tijd stof doet opwaaien. De hoogspanningskabels zoals daarbij zijn ingetekend, zijn van een andere orde van grootte en vallen onder het landelijke stroomnet van

  Liander.

  Liander nodigt de gemeente uit betrokken te blijven bij de plannen, ook om burgers in de toekomst van goede informatie te voorzien.


  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten