In 2022 was de oversterfte het hoogst onder mensen jónger dan 50: ‘Heel heel zorgelijk’

Datum:
 • woensdag 25 januari 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • “Gewoon een beetje van slag. Overkomt de beste sterftes,” zegt jurist Sietske Bergsma sarcastisch.


  Robin de Boer  24-1-2023


  In 2022 was de oversterfte het hoogst onder mensen jónger dan 50: ‘Heel heel zorgelijk’


  Help ons door dit met je vrienden op je social media te delen!
  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:17

  Vorig jaar zijn in iedere leeftijdsgroep opnieuw meer mensen overleden dan verwacht, meldt het CBS. In 2022 gingen er meer mensen dood dan voor de coronapandemie, zelfs in vergelijking met 2015 en 2018 waarin een zware griepgolf heerste.

  De oversterfte was met 13 procent het hoogst onder mensen jonger dan 50 jaar. Dat zijn meer mensen dan in 2020 en 2021. Columnist Marianne Zwagerman zegt hierover: “Dat is heel heel zorgelijk en niemand weet hoe dit komt.”

  Volgens Ruben van Gaalen van het CBS is de sterfte ‘een beetje van slag’. Ook zegt hij dat het niet aan de vaccins ligt. “Gewoon een beetje van slag. Overkomt de beste sterftes,” zegt jurist Sietske Bergsma sarcastisch.

  Groot fiasco

  Huisarts Els van Veen vraagt zich af: “Dus in 2020 kregen we een pandemie en zou een vaccin de enige uitweg moeten zijn. En nu hebben we te maken met oversterfte, die niet aan de mRNA-vaccins ligt. Maar als Covid-19 nog steeds de oorzaak is, dan werken die vaccins toch niet goed?”

  “Linksom of rechtsom: als je na drie jaar van een ‘vreselijke pandemie’ nog zo’n oversterfte hebt, kun je concluderen dat de aanpak, inclusief vaccinaties, niets minder is dan een groot fiasco,” vult neuroloog Jan Bonte aan.

  Meest plausibele oorzaak

  Huisarts Frank Peeters stelt: “De prik is de meest plausibele oorzaak van de aanhoudende oversterfte sinds 2021.”

  Volgens de ‘experts’ waren griep en corona belangrijke oorzaken. “Heel knap. De oversterfte toeschrijven aan corona en griep zonder daadwerkelijk onderzoek. Mensen jonger dan 50 jaar sterven normaal gesproken vrijwel niet door corona of de griep. Nu moeten wij geloven dat de oversterfte in die groep daardoor 13 procent hoger is?” vraagt Annelies Strikkers.
  0 reacties :

  Een reactie posten