'Overheid moet staat windmolens controleren'

Datum:
 • zondag 8 januari 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Het ontbreekt aan overheidstoezicht op de staat van windmolens.


  8-1-2022


  Dat zeggen experts nadat deze week een 25 jaar oude turbine omviel.


  Op dit moment zijn uitbaters van windparken zelf verantwoordelijk voor het toezicht op de turbines. ‘Het is een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt’, zegt emeritus hoogleraar windenergie Gerard van Bussel tegen Nu.nl.

  Apk-keuring

  Acht jaar geleden stelde Van Bussel al eens een externe apk-keuring van windmolens voor, nadat in Friesland en Noord-Holland van drie verouderde molens (delen van) wieken afbraken. Maar met die suggestie werd niks gedaan.

  Kostbaar

  Het inspecteren van windmolens is kostbaar, volgens Van Bussel. ’Er zijn plekken waar je heel slecht bij kan komen. Dan moet je bijvoorbeeld zo'n toren in met röntgenapparatuur om de hele boel te scannen. Je kan je voorstellen dat dat tijd en geld kost.’ Daarom bestaat volgens hem het risico dat de uitbaters op de inspectie- en onderhoudskosten bezuinigen. Extern toezicht door een onafhankelijke (overheids-)organisatie zou dat kunnen voorkomen.

  Onvoldoende zicht

  Veiligheidsadviseur Jeroen Eskens van Antea Group onderschrijft op Nu.nl de bevindingen van Van Bussel. Er is volgens hem ook onvoldoende zicht op incidenten, omdat die door de overheden in Nederland en elders in Europa niet systematisch worden geregistreerd. ‘Je weet eigenlijk niet voldoende of zo'n windturbine op een andere plek betrokken is bij een incident. Daardoor leer je er ook minder van. Dat is jammer.’

  De redactie van Binnenlands Bestuur

  0 reacties :

  Een reactie posten