Hollands Kroon in het nauw om ’arbeidsmigrantenhotel’ bij bollenkweker ’t Veld; gemeente moet waarschijnlijk huiswerk opnieuw doen

Datum:
 • zaterdag 7 januari 2023
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon - T VELD

  De gemeente Hollands Kroon heeft waarschijnlijk fouten gemaakt met de legalisatie van een ’arbeidsmigrantenhotel’ bij een bollenbedrijf in ’t Veld, zo bleek vrijdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.  Jan van Ommen 6-1-2022  Daar zette de Raad van State tijdens de zitting levensgrote vraagtekens bij het bestemmingsplan en bouw(omgevings)vergunning voor een gebouw met veertig slaapplaatsen aan de Moerbeek 6. Volgens de hoogste bestuursrechter lijkt het erop dat Hollands Kroon in strijd heeft gehandeld met provinciaal beleid voor de huisvesting van tijdelijke werknemers uit Oost-Europa. Volgens rechter-staatsraad Jaap Hoekstra staat Noord-Holland alleen arbeidsmigrantenhuisvesting bij agrarische bedrijven toe als de migranten op het eigen agrarische bedrijf werken. Maar bloembollenbedrijf Wit Flowerbulbs (WFB) aan de Moerbeek 10 heeft maar tien tot twaalf weken per jaar arbeidsmigranten nodig, de rest van het jaar verhuurt het bedrijf de slaapplaatsen aan migranten die bij andere bedrijven werken.

  Alleen de lasten


  En dat lijkt niet alleen in strijd met het beleid van de provincie, maar ook met het beleid van de gemeente zelf. Want arbeidsmigranten die bij verschillende bedrijven werken mogen van Noord-Holland en Hollands Kroon in principe alleen in algemene huisvesting op bedrijventerreinen, of aan de rand van dorpskernen worden ondergebracht. Volgens buurtbewoner Harold Lukas, die de rechtszaak tegen de gemeente heeft aangespannen, zadelt Hollands Kroon de omwonenden op met de lasten van de migrantenhuisvesting, terwijl de bollenkweker en gemeente zelf de vruchten plukken. ,,De bollenkweker runt nu eigenlijk meer dan 40 weken per jaar een hotel,’’ aldus Lukas tijdens de rechtszaak in Den Haag. Volgens hem komen er in verhouding te veel arbeidsmigranten in het buurtschap dat maar 120 inwoners telt. Want behalve de 40 migranten aan Moerbeek 6 heeft WFB ook al veertig slaapplaatsen bij de bollenbroeierij aan Moerbeek 38a.

  Enorm tekort


  Volgens bollenkweker Peter Wit heeft hij juist een groot probleem opgelost met de bouw van nieuwe migrantenhuisvesting op nummer 6. ,,Er is in de gemeente een enorm tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten. Ik wilde dat humaan oplossen en heb een duurzaam woongebouw neergezet dat jarenlang mee kan. Ik wil die mensen echt niet in containers douwen. Het klopt dat ik de Poolse studenten die mij helpen maar tien tot twaalf weken nodig heb. De rest van het jaar verhuur ik de slaapplaatsen aan migranten die bij andere kwekers en agrariërs werken. Zo los ik ook een probleem voor de gemeente op.”

  De gemeentewoordvoerster vulde aan dat Hollands Kroon de nieuwe huisvesting aan de Moerbeek 6 een prima oplossing vindt. ,,Wij hebben weliswaar beleid voor migrantenhuisvesting op bedrijventerreinen en aan dorpsranden. Maar allereerst zijn er geen initiatiefnemers die daar willen bouwen en vaak is het ook niet erg handig om grote migrantenwoningen op bedrijventerreinen, of aan dorpsranden te bouwen.”

  Buren verhuizen


  Toch lijkt het erop dat de Raad van State Hollands Kroon met een uitspraak gaat dwingen om opnieuw met de provincie te overleggen om een oplossing voor de huisvesting aan de Moerbeek 6 te vinden. Lukas zei dat hij op zich geen bezwaar heeft tegen arbeidsmigrantenhuisvesting nabij zijn woning. ,,Maar het moet dan wel tijdelijk zijn en wij moeten er geen last van hebben. Als ze daar tien of twaalf weken wonen vind ik dat prima. Maar het hele jaar rond is te lang en te veel. Dat kan zo’n kleine buurtgemeenschap niet dragen. De laatste tijd verhuizen steeds meer van onze buren naar elders, niet in de laatste plaats door deze ontwikkelingen.”


  De Raad van State doet binnen zes a twaalf weken uitspraak. Hoogstwaarschijnlijk moet Hollands Kroon haar huiswerk overdoen. De kans is ook aanwezig dat het hele bestemmingsplan en vergunning van tafel gaan en dan zit Wit weer met een probleem omdat zijn werknemers nergens anders terecht kunnen.


  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  W.T. zei

  "Het is ook niet erg handig om grote migrantenwoningen op bedrijventerreinen, of aan dorpsranden te bouwen.”

  Dit is wel een bijzondere opmerking, gezien de gemeente er alles aan doet om het op bedrijventerreinen of dicht bij dorpskernen te realiseren. De gemeente praat zoals het ze op dat moment uitkomt!

  Een reactie posten