Door Bennie Peiser.

Vertaling: Martien de Wit.

Nadat de veelgeprezen batterij start-up Britishvolt failliet is gegaan, heeft Net Zero Watch opnieuw gewaarschuwd dat het beleid van groene interventies en Net Zero* dogmatisme van de regering een recept is voor een economische en politieke ramp.

Beschreven als een ‘gigafabriek’, was de omgevallen EV-batterijfabriek bedoeld als een symbool van nivellering en zou laten zien hoe een groene ‘planeconomie’ een industriële renaissance zou kunnen inluiden.

De toenmalige premier Boris Johnson beweerde vorig jaar dat “het plan van Britishvolt om een nieuwe gigafabriek te bouwen in Northumberland een sterk bewijs was voor de plaats van het VK aan het roer van de wereldwijde groene industriële revolutie.” Die plannen zijn nu volledig in duigen gevallen.

Britse ministers hadden 100 miljoen pond uitgetrokken voor het batterijproject, blijkbaar zonder degelijk businessplan, omdat het geheel in lijn lag met de officiële retoriek over Net Zero.

Het bedrijf gaf de Britse ‘stijgende energiekosten’ de schuld van de situatie en de uiteindelijke ondergang.

In de afgelopen maanden heeft BMW aangekondigd de productie van de elektrische Mini te verplaatsen van het Verenigd Koninkrijk naar China, waar de productie draait op goedkope steenkool. Andere autofabrikanten zijn van plan het aantal elektrische voertuigen dat ze produceren te verminderen omdat de stijgende prijzen en de stijgende elektriciteitskosten ze steeds onbetaalbaarder maken voor automobilisten. 

 “Dit fiasco was volkomen voorspelbaar en was inderdaad voorzien door ons en andere analisten – maar niet door zelfgenoegzame ministers en incompetente ambtenaren. De uittocht van BMW naar China en de ondergang van Britishvolt zullen niet de laatste slachtoffers zijn van de groene bevels- en controle-economie van de regering.”

Dr Benny Peiser

Director, Net Zero Watch

***

*Net Zero of ‘netto nul’ betekent, dat de totale uitstoot van broeikasgassen van een organisatie (of stad, of land) lager is dan of gelijk is aan de uitstoot die ze uit de atmosfeer verwijdert.

***

Bron hier.

***