Energie-expert vloert warmtepomp: "10.000 euro geïnvesteerd en energierekening blijft hoog"

Datum:
 • zaterdag 31 december 2022
 • in
 • Categorie:
 • Vanwege de hoge gasprijzen wordt de warmtepomp steeds vaker voorgesteld als een duurzame, en op langere termijn ook goedkope oplossing.

  Marit Nube 31-12-2022  Maar energie-expert Willy Lievens is hier erg kritisch op. Hij zegt dat de warmtepomp een dure grap kan worden: "Ik krijg soms huilende mensen aan de telefoon die 10.000 euro hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en niet begrijpen waarom hun energierekening zo hoog blijft."

  De gasprijzen zijn dit jaar explosief gestegen. Daarom wordt er soms gekeken naar alternatieven. In maart vertelde GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet nog vol trots dat zij, onder meer dankzij haar warmtepomp, slechts 34 euro kwijt was aan energie in de twee afgelopen weken. 'Groen en goedkoop,' noemde zij de beslissing. 

  Maar al snel kreeg Bromet kritiek. Zo zeiden mensen onder meer dat het flink in de papieren kan lopen om een warmtepomp te laten installeren, tot aan duizenden euro's.

  Nu zegt energie-expert Willy Lievens precies hetzelfde. In een uitgebreid interview in De Morgen uit hij stevige kritiek op het optimisme rondom het nieuwe technische snufje. Hij stelt namelijk dat de warmtepomp "niet zonder gebreken" is, omdat het steeds minder effectief is naarmate de buitentemperatuur kouder wordt: "Hoe kouder het wordt, hoe minder warmte ze produceert en hoe meer elektriciteit ze verbruikt."

  Ook qua geldbesparing ziet Lievens het pessimistisch in. Volgens De Morgen beweren installateurs namelijk dat huishoudens met de huidige gasprijzen jaarlijks tot 8.000 euro kunnen besparen met een warmtepomp. Maar Lievens "weet héél zeker dat [de installateurs] die claim niet kunnen hardmaken". De warmtepomp verbruikt namelijk elektriciteit om warmte te genereren. Maar per kilowatt kost elektriciteit drie keer méér dan gas, stelt Lievens. "Zo doe je dus geen profijt," concludeert hij.

  Alleen bij heel goed geïsoleerde huizen kan een warmtepomp efficiënt zijn, zegt Lievens. Maar dit geldt alleen voor een klein percentage van alle huizen. Voor de rest ziet hij het slecht in, en kan 

  het een dure grap worden.

  NieuwRechts


   

  0 reacties :

  Een reactie posten