Amerikaans federaal gerechtshof: Ontslagen vaccinatieweigeraars moeten schadevergoeding krijgen

Datum:
 • zondag 25 december 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Wellicht een richtinggevend vonnis ook voor andere landen en voor andere beroepsgroepen:...

  Amerikaans federaal gerechtshof: Ontslagen vaccinatieweigeraars moeten schadevergoeding krijgen


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Wellicht een richtinggevend vonnis ook voor andere landen en voor andere beroepsgroepen: in de Amerikaanse staat Illinois oordeelde een federaal gerechtshof nu dat aan medewerkers in de gezondheidszorg, die tijdens de corona-”pandemie” vanwege hun vaccinatieweigering ontslagen werden, een schadevergoeding betaald moet worden.

  Het gaat om ongeveer 500 werknemers en ex-werknemers – maar ook medewerkers die zich tegen hun wil lieten vaccineren om hun baan te kunnen behouden. De betrokkenen hadden om religieuze redenen verzocht om een uitzondering voor de vaccinatie, deze werd echter geweigerd. De compensatie bedraagt in totaal $ 10,3 miljoen. Dit was al aangekondigd in een voorlopige versie in juli.

  De door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump benoemde districtsrechter John Kness sprak het vonnis op 19 december uit.

  Harry Mihet, plaatsvervangend hoofdjurist van “Liberty Counsel”, een NGO die zich voor de rechten van christenen inzet en klagers voor de rechtbank vertegenwoordigt, was blij na de verkondiging van het vonnis. De werknemers in de gezondheidszorg zouden ten onrechte gediscrimineerd zijn en hen zouden religieuze uitzonderingen op de Covid-vaccinatieplicht zijn geweigerd. “Deze zaak zou een precedent voor andere werkgevers moeten scheppen, die aan hun werknemers onwettig religieuze uitzonderingen weigerden”, zei Mihet.

  Iedere ontslagen werknemer krijgt nu € 24.225 als compensatie. Dit bedrag vinden enkele klagers te laag. Een van hen, Marzena Novak, gaf aan dat haar daadwerkelijke verlies door het ontslag veel groter zou zijn. Namelijk bijna $ 140.000,- “Hoewel de $ 25.000,- nuttig en verheugend zijn, komen ze niet eens in de buurt van de daadwerkelijke verliezen”, schreef Novak.

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten