"Zwijgclausules, snoepreisjes, geheime betalingen": Het Erasmus MC van Ernst Kuipers had lak aan álle regels

Datum:
 • zondag 6 november 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Ernst Kuipers (D66) werd minister van Volksgezondheid omdat veel mensen in Nederland dachten dat hij a) verstand van zaken had,


  Michael van der Galien 5-11-2022


  b) neutraal en objectief was, en c) vertrouwd kon worden. Uit nieuw onderzoek van FTM blijkt  dat het eerste wellicht wel zo is, maar dat punten b) en c) totale onzin zijn.

  "Tegen alle transparantieregels in, tegen de wet: dat zijn de contracten die het Erasmus MC sloot met grote leveranciers van medische hulpmiddelen," laat FTM weten in een verslag over het onderzoek. "Bedrijven trakteerden artsen op dure reizen naar het buitenland."

  Volg mij op Twitter.

  Dat is al erg genoeg, maar wacht, het wordt nog erger. Onder de zielloze leiding van Ernst Kuipers stond het Erasmus MC zelfs "clausules toe waarin bedrijven vastleggen hoeveel invloed zij hebben op wetenschappelijke publicaties." Een betrokkene zegt daar heel helder over: "Alsof je gekocht wordt door de industrie."

  Alsof? Alsof? Nee, niets 'alsof.' Dit is: je WORDT gekocht door de industrie. Punt. Basta.

  De voorbeelden die FTM vervolgens aanhaalt zijn ronduit schokkend. Je hebt het echt over extreem luxe snoepreisjes van 'artsen.' En dan ook nog eens bakken met geld voor een 'praatje' van twintig minuten voor een groep 'werknemers' van het bedrijf dat de snoepreisjes regelt. Die twintig minuten is overigens "inclusief vragen." Wat betekent dat het tien minuten lang een verhaal over niets was.

  FTM heeft talloze documenten bemachtigd waaruit blijkt dat artsen óf het Erasmus MC zelf betaald werden door grote bedrijven "voor het geven van lezingen, deelname aan adviesraden of het uitvoeren van medisch-wetenschappelijk onderzoek." Hierbij werden de noodzakelijke regels - die ervoor moeten zorgen dat artsen niet onbillijk beïnvloed kunnen worden door de bedrijven in kwesties - totaal genegeerd.

  En ja, dat gebeurde onder leiding van Voldemort. Sorry, Ernst Kuipers. Niet alleen 'in name only.' Vaak was hij er zelfs persoonlijk bij betrokken en valt zijn handtekening te zien onder afspraken/deals.

  Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen heeft naar de documenten gekeken en concludeert dat de handel en wandel van het Erasmus en diens artsen ronduit illegaal was.

  Het meest lachwekkend aan dit alles is dat Kuipers nú, als minister, "voor transparantie" pleit. Oh ja, ziekenhuizen en artsen moeten de regels echt heel goed naleven, vindt hij opeens.

  "Maar als ziekenhuisbestuurder sloeg Kuipers de transparantieregels in de wind," concludeert FTM.

  De best mogelijke reactie op dit wanstaltige nieuws is afkomstig van FVD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen. Die concludeert namelijk: "Nederland is onder leiding van het kartel één van de meest corrupte landen ter wereld geworden."

  Triest genoeg valt daar eigenlijk helemaal niets aan toe te voegen.

  DDS

   

  0 reacties :

  Een reactie posten