Verzelfstandiging haven Oude Zeug en onderzoek naar totstandkoming datacenters: Hollands Kroon houdt veel zaken tegen het licht

Datum:
 • woensdag 2 november 2022
 • in
 • Categorie:
 •   


  Hollands Kroon -  ANNA PAULOWNA  
  De komende jaren houdt het college van Hollands Kroon veel zaken tegen het licht.


  Winnie van Galen 2-11-2022  Daaronder valt onder meer de verzelfstandiging van werkhaven Oude Zeug en een onderzoek naar de totstandkoming van datacenters in Middenmeer. Dat blijkt uit de begroting 2023-2026 van Hollands Kroon.


  Het huishoudboekje van de gemeente Hollands Kroon ziet er vooralsnog rooskleurig uit. Voor volgend jaar heeft de gemeente een plus van ruim 2,5 miljoen euro. Die weelde blijft overigens niet bestaan. Naar verwachting ontstaat in 2026 een tekort van zo’n 1,8 miljoen euro, veroorzaakt door een lagere uitkering uit het gemeentefonds.


  Deze informatie is te vinden in de begroting 2023-2026 waarin een grotere rol is weggelegd voor de inwoners van Hollands Kroon. Op economisch gebied bijvoorbeeld. De afgelopen jaren is het draagvlak onder de bevolking bij grootschalige ontwikkelingen (datacenters) ’niet altijd vooraf meegewogen en de ruimtelijke en maatschappelijke impact ervan beperkt gevoerd’, aldus het college.

  Wat die datacenters betreft maakt burgemeester en wethouders ’een pas op de plaats’ en komt er volgend jaar een ’onafhankelijke onderzoek naar de totstandkoming van de datacenters in Hollands Kroon’.


  Kleine windturbines

  Verder komt er meer aandacht voor het ontwikkelen van toerisme ’op land, aan de kust en op het water’. Onderdeel hiervan is een onderzoek naar het uitbreiden van fiets- en wandelroutes. Vooralsnog is het neerzetten van kleine windturbines in Hollands Kroon niet toegestaan. Het college gaat kijken of dit toch anders kan zodat agrariĆ«rs minder geld kwijt zijn aan energie.

  Onderzoek komt er ook naar het stimuleren van alternatieve woonvormen zoals flexwonen en tiny houses. Realisatie hiervan lukt nog niet goed, aldus het college. Tevens wordt in kaart gebracht hoe om te gaan met de gemeentelijke begraafplaatsen gezien een groeiende keuze voor cremeren met als mogelijk gevolg een toename ’van lege velden’.

  Verder wil het college werkhaven Oude Zeug in Wieringerwerf in 2023 verzelfstandigen of privatiseren. Op het gebied van woningbouw geeft het college voorrang aan grotere projecten met als doel eind 2023/begin 2024 duizend woningen in procedure te kunnen brengen. Hieronder vallen onder meer Dahliapark en Limmerschouw, beide in Winkel, met respectievelijk tweehonderd en vierhonderd woningen.

  De gemeenteraad van Hollands Kroon praat donderdag 3 november over genoemde begroting.


  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten