Uit onderzoek blijkt: nieuwe fossiele projecten maken klimaatdoel onhaalbaar

Datum:
 • woensdag 26 oktober 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  

  De energiecrisis leidt tot een ongekende honger naar nieuwe olie- en gasvelden die als alternatief kunnen dienen voor fossiele brandstoffen uit Rusland.  SABINE SLUIJTERS 25 oktober 2022,   Maar het is precies het omgekeerde van wat landen zouden moeten doen om de energieprijzen en emissies omlaag te krijgen, stelt een nieuw rapport.

  Het ontwikkelen van nieuwe olie- en gasvelden is niet te rijmen met het streven om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad. Dat schrijft het International Institute for sustainable development (IISD) in een nieuw rapport dat maandag verscheen.

  Genoeg gasvoorraden

  Volgens het rapport zijn er al genoeg gasvoorraden om in de wereldwijde vraag te voorzien. Het rapport bevestigt de bevindingen van het gezaghebbende International Energy Agency dat vorig jaar al stelde dat we moeten afzien van nieuwe olie- en gasboringen als we de temperatuurstijging onder de 1,5 graad willen houden. Het IEA ging daarbij uit van een zelf opgesteld scenario.

  Het IISD rapport gaat verder dan het IEA. Volgens berekeningen van het instituut is geen enkel scenario van internationale organisaties, experts of bedrijven dat uitgaat van maximaal 1,5 graad opwarming te verenigen met nieuwe boringen. Noch de scenario’s van het the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), One Earth Climate Model (OECM) en Bloomberg NEF (BNEF), noch die van BP, en International Renewable Energy Agency (IRENA) zien daartoe mogelijkheden.

  Lees ook: 75 miljard voor investeringen in groene waterstof sinds door oorlog gestegen gasprijzen

  Geen nieuwe fossiele projecten

  Al deze partijen zijn het erover eens dat de productie van olie en gas in 2050 met 65 procent moet zijn afgenomen willen we de 1,5 graad halen. Dat kan alleen als we geen nieuwe projecten ontwikkelen. In de praktijk geven landen in Europa nu in hoog tempo vergunningen af voor nieuwe gasboringen. Zo gaf staatsecretaris Vijlbrief deze zomer een vergunning af voor het ontginnen van een gasveld boven Schiermonnikoog. Een beslissing die op forse kritiek kon rekenen vanuit de wetenschap.

  Ook in het Verenigd Koninkrijk is in hoog tempo meer dan honderd nieuwe vergunningen aan het uitgeven voor het ontginnen van olie- en gasvelden in de Noordzee. Bijna 900 locaties worden in de toekomst onderzocht. Volgens de klimaatminister van het Verenigd Koninkrijk, Graham Stuart, zijn nieuwe boringen in de Noordzee juist goed voor het klimaat. Aan de BBC liet hij weten dat Noordzeegas schoner is dan geïmporteerd gas omdat er minder emissies vrijkomen bij de productie ervan.

  Geen oplossing energiecrisis

  Volgens het IISD-rapport moeten overheden zich juist richten op het importeren van gas en olie uit bestaande velden. Volgens het instituut is er voldoende aanbod voor de middellange en lange termijn. Nieuwe boringen zullen bovendien op geen enkele manier bijdragen aan het verlichten van de huidige energiecrisis. Simpelweg omdat het gas pas over langere tijd beschikbaar is.

  Lees ook: Doorbraak TNO: veel minder schaarse metalen nodig in nieuwe elektrolyser

  Morele en economische waanzin

  Volgens de VN Secretaris-Generaal Ant├│nio Guterres is het ‘morele en economische waanzin’ om heden ten dage nog te investeren in nieuwe offshore gas-infrastructuur. Toch wordt wereldwijd ieder jaar zo’n 577 miljard euro per jaar besteed aan het opvoeren van de productie van olie en gas. Kapitaal dat volgens het rapport van IISD hard nodig is in de duurzame energiesector die zo’n 456 miljard tekort komt om de wereldwijde klimaatdoelen te halen.

  CHANGE INC.

  0 reacties :

  Een reactie posten