Referendum over windmolens onterecht geblokkeerd door Staten van Noord-Holland

Datum:
 • woensdag 26 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • AMSTERDAM - De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben onterecht een referendumverzoek geblokkeerd over windmolens. Dat blijkt uit een advies van de Hoor- en Adviescommissie (HAC) van de provincie.


  Door 


  Begin dit jaar verzamelde stichting Windalarm genoeg handtekeningen voor een referendumverzoek. Zij wilden een volksraadspleging over afschaffing van de afstandsnorm van 600 meter tussen windturbines en woningen.

  Door het verdwijnen van deze norm kan de gemeente Amsterdam nu bijvoorbeeld windmolens bouwen langs de randen van de stad. Omwonenden zien de komst van de megamolens (tot wel 200 meter) niet zitten en hoopten met het referendum de turbines te kunnen stoppen.

  ’Ongeschikt’

  De coalitiepartijen in de Provinciale Staten vonden het onderwerp echter ongeschikt voor een referendum en daarmee leek het van de baan. De bezwaarschriftencommissie van de provincie vindt nu dat dit besluit onterecht was.

  Of er nu ook een referendum komt, is nog maar de vraag. De Provinciale Staten zullen opnieuw moeten debatteren over het referendumverzoek en het advies van Hoor- en Adviescommissie. Ook tegen die beslissing kan dan weer bezwaar gemaakt worden.

  Bovendien was het referendumverzoek slechts de eerste stap. Om daadwerkelijk een volksraadpleging op poten te krijgen, zijn er in tienduizenden extra handtekeningen nodig.

  De Telegraaf

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Provincies en daarna Gemeentes zijn het verlengstuk van Den Haag, met in hun kielzog al de andere overheidsinstellingen.

  Een reactie posten