Omtzigt pleit voor onderzoek naar Rutte: premier vindt dat Kamerlid "door ondergrens zakt"

Datum:
 • vrijdag 14 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt kwam tijdens het begrotingsdebat Algemene Zaken (AZ) nog even terug op het feit dat premier Mark Rutte handmatig al zijn sms-verkeer verwijdert.


  Bart Reijmerink 14-10-2022


  Volgens Omtzigt overtreedt Rutte niet alleen de wet, maar creëert de premier ook problemen voor zijn toekomstige opvolgers. Tijdens een Kamerdebat drong Omtzigt aan op een onderzoek, tot ergernis van Rutte. 

  "We hebben nu zo veel mensen die zeggen dat het in strijd is met de Archiefwet en dat je gewoon snel je methodes moet aanpassen. Dat gebeurt niet, terwijl je je burgers zich aan elke wet laat houden. Ik ben het er ook niet mee eens. Toen ik sms'jes over Sywert naar het ministerie van Algemene Zaken stuurde, zijn al die sms'jes bewaard. Alle sms'jes van de premier zijn niet te vinden. Toen daar een Wob-verzoek naar gedaan werd, werd dat binnen drie weken beantwoord. Dat gebeurt ook nooit op AZ. Ik geloof niet — ik laat dat voor mezelf — dat er geen politieke redenen zitten achter het archiveringsbeleid van het ministerie van Algemene Zaken", zei Omtzigt in de Tweede Kamer.

  Waarop Rutte zei: "Ach, kom op." Toch bleef Omtzigt aandringen, tot ongenoegen bij Rutte. "Dat is de reden dat ik echt persisteer in een onderzoek van de inspectie naar hoe er gearchiveerd wordt en welke richtlijnen er zijn. Dat is een commentaar dat ik voor mijn eigen rekening neem", stelt Omtzigt. "Ja, dat hoop ik", reageerde Rutte.

  "Ik hoef er niet eens iets over te horen, maar daar hebben we op dit moment mee te maken. We kunnen beleid niet reconstrueren en wij krijgen geen antwoord. De sms'jes van de premier en de uitvoerende macht blijven geheim. De sms'jes van de anderen komen naar buiten. Dat mag, maar het werkt niet zo", aldus Omtzigt, die graag wil dat er meer openheid en transparantie komt.

  Bij Rutte schoot de opmerking in het verkeerde keelgat: "Ik vind echt dat de heer Omtzigt hier door de ondergrens zakt. Echt. Hij maakt nu een persoonlijke kwestie van sms'jes die gewoon naar boven zijn gekomen, die naar aanleiding van een Wob-verzoek zijn verstrekt. Hij gebruikt die nu als een bewijs dat AZ politiek aan het sturen is op welke sms'jes wel of niet naar buiten komen. Hij moet dat dan ook kunnen substantiëren en anders moet hij dat terugnemen. Ik vind dat ook echt een belediging, niet alleen voor mijzelf — daar kan ik allemaal tegen — maar ook van een heel departement dat blijkbaar bezig is om samen met Rutte de grote cover-up te doen. Daar is geen sprake van. Geen sprake van. Ik vind echt dat de heer Omtzigt hier door een ondergrens zakt. Hij is daar te goed voor."

  Echter is Rutte degene die door de ondergrens zakt, stelt Omtzigt. "De premier zakt door de ondergrens. Hij heeft geweigerd om de sms'jes die van hem zijn naar buiten te brengen. Met een groot beroep op het feit dat daar inderdaad ook privé-sms'jes tussen zitten en sms'jes die in het belang van de Staat niet openbaar gemaakt kunnen worden, wil hij geen enkel sms'je naar een andere minister naar buiten brengen. Dat gebeurt hier. Die sms'jes komen nooit naar buiten. Die stukken komen nooit naar buiten. En wanneer die kabinetsstukken naar buiten komen, zijn ze weinig fraai. Dus hoe kan het dat wij de premier nooit kunnen controleren in dit land? Dat is waarom ik persisteer op het punt van de archiefinspectie, niet meer en niet minder. Het is mijn rol als Kamerlid om dat te kunnen checken."


  2 reacties :

  Anoniem zei

  Ik weet dat rutte een grote leugenaar is, maar het is nog veel erger. rutte is een PATHOLOGISCHE LEUGENAAR en dat is een STOORNIS.

  Anoniem zei

  Anoniem 1, bovendien is Rutte een psychopaat en dat is een zeer, zeer ernstige stoornis. Kennelijk vindt een groot deel van de bevolking het geen probleem om door een dergelijk ziek persoon geregeerd te worden. We gaan het zien in maart hoeveel soortgenoten van Rutte op hem stemmen en dat geldt natuurlijk ook voor Kaag, die is zo mogelijk nog kwaadaardiger.

  Een reactie posten