Omtzigt ontvangt schokkende antwoorden over wetsovertredende energiebedrijven: 'Consument krijgt geld niet terug'

Datum:
 • vrijdag 7 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Enkele Nederlandse energiebedrijven hadden eind september bekend gemaakt gewoon door te gaan met een tariefverhoging vanaf 1 oktober.


  Bart Reijmerink 7-10-2022


  Dit tegen afspraken en regels in. Minister Rob Jetten noemde de verhoging dan ook "zeer onwenselijk". Tweede Kamerlid  Pieter Omtzigt bemoeide zich direct met de kwestie, hij vroeg zich af of consumenten een onbetaalbare rekening moeten betalen als bedrijven zich niet eens aan de wettelijke regels houden. Via Kamervragen heeft hij nu antwoorden ontvangen.

  Energiebedrijven moeten minimaal dertig dagen van tevoren de nieuwe tarieven aan huishoudens doorgeven. 

  Bedrijven die zich niet houden aan deze afspraak kunnen een boete oplopen. Toch gingen enkele energiebedrijven de verhoging doorzetten. Pieter Omtzigt had een zevental Kamervragen ingediend om opheldering te krijgen over de kwestie.

  Omtzigt vroeg zich dan ook het volgende af: 'Als de energieleverancier zich niet aan de wet houdt (30 dagen termijn) moet de consument dat wel en een onbetaalbare rekening betalen?'

  Uiteindelijk hebben veel bedrijven het besluit teruggedraaid, maar lang niet alle energiebedrijven. Wat betekent dit voor de consumenten die bij die energiebedrijven staan ingeschreven? Uit de Kamervragen van Omtzigt blijkt dat deze consumenten nauwelijks hun geld terug kunnen krijgen. 

  'Een verplichting om de afnemers terug te betalen kan en mag de ACM niet opleggen', schrijft de minister over Nederlanders die gedupeerd zijn door energiebedrijven die op het allerlaatste moment een verhoging hebben doorgevoerd. 

   
  1 reacties :

  Anoniem zei

  Veel mensen hebben hun hoop gevestigd op Omtzigt en de boerin van BBB (Back Buitl Better), maar als puntje bij paaltje komt stemmen beide personen altijd met het kartel mee, dus ze zijn volstrekt onbetrouwbaar.

  Een reactie posten