Omtzigt krijgt 'brisante' brief in handen: 'VWS en RIVM hebben dit eerder ontkend'

Datum:
 • donderdag 20 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  In mei van dit jaar had Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt een debat aangevraagd naar aanleiding van het verhaal dat OMT-advies zou zijn aangepast na inmenging door het ministerie van Volksgezondheid (VWS).


  Bart Reijmerink 20-10-2022


  Toentertijd werd nog ontkend dat het RIVM en VWS audio-opnames in handen hadden van OMT-vergaderingen, echter heeft Omtzigt woensdag een Kamerbrief ontvangen waarin staat dat deze organen wel degelijk de opnames in bezit hebben. 'Brisant', stelt Omtzigt. 

  Begin dit jaar had Nieuwsuur een onderzoek naar buiten gebracht waaruit bleek dat het ministerie van VWS meerdere malen had geprobeerd om OMT-advies aan te passen. Dit terwijl het kabinet altijd heeft beweerd dat het OMT helemaal onafhankelijk is.

  Omtzigt had via een Kamerdebat om helderheid gevraagd, maar kreeg toentertijd vrij weinig inhoudelijke antwoorden. Zo wilde Omtzigt in mei van dit jaar weten of het RIVM en VWS op de hoogte waren van wat het OMT besprak, beide organen stelden van niet. Nu blijkt dat zowel het RIVM als VWS audio-opnames in bezit hebben van 30 OMT-vergaderingen.

   

  Omtzigt is er achter gekomen dat het RIVM wel aan de bel trok toen het ontdekte deze opnames in bezit te hebben, echter heeft het ministerie nooit actie ondernomen:

  'Het RIVM ontdekte al op 24 mei dat er audio opnames van het OMT bewaard waren. Dat is de dag van het debat. Het RIVM belde het ministerie, maar daar werd geen actie ondernomen. Lees hier het debat dat ik op 24 mei voerde met minister Kuipers. Hij beweert daar dat de audio opnames vernietigd zijn, terwijl het RIVM dezelfde dag aan het ministerie gezegd heeft dat het niet zo is. Kuipers zegt ook: "Als ik juridisch op welke manier dan ook verplicht ben om die adviezen op te vragen bij het OMT en het RIVM, dan zal ik dat moeten bezien. De beslisnota vertelt hem dat dat zo is', schrijft Omtzigt.

  1 reacties :

  Anoniem zei

  De hele regering liegt en bedriegt. Wat zou er gebeuren als wij het volk dat ook gaan doen. En daarna laat gewoon mijn geheugen mij in de steek.
  Als de regering, RIVM, ambtenaren daar mee wegkomen waarom wij dan niet. Ik heb allang geen actieve herinnering meer.

  Een reactie posten