Mini-kerncentrales in Limburg: Jetten gaat er (nog) niet echt voor

Datum:
 • maandag 3 oktober 2022
 • in
 • Categorie:
 •  Onderzoekers adviseren om te focussen op kleine centrales.  3-10-2022  Mini-kerncentrales in Limburg: Jetten gaat er (nog) niet echt voor


  Van een onzer correspondenten.

  De provincie Limburg wil heel graag kernenergie, nadat een meerderheid van de Limburgse Provinciale Staten zich vorig jaar uitsprak voor het gebruik van kernenergie als onderdeel van de overgang naar duurzame energie.

  Onderzoekers adviseren om te focussen op kleine centrales. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende bureaus in opdracht van de provincie.

  Gedeputeerde Gaan Gijbels wil ‘geen taboes’ als het gaat om kernenenergie, zo stelde hij eerder deze maand.

  De provincie vroeg specifiek te onderzoeken of het mogelijk is om tussen 2030 en 2035 deze centrale(s) te bouwen. Volgens het rapport is een mini-centrale de enige realistische optie op deze termijn. Na 2035 is het ook mogelijk om een grotere centrale te bouwen. Een minicentrale heeft geen koelwater nodig. Grotere kerncentrales, die veel meer stroom opwekken, zijn nu nog geen optie in Limburg. Reden is dat de mogelijkheden met koelwater beperkt zijn.

  1Limburg:

  Een minicentrale levert 20 tot 50 MWe op. Daarmee kunnen 20.000 tot 50.000 huishoudens tegelijkertijd energie krijgen. Ter vergelijking: de kerncentrale in Borsele levert 481 MWe op. Een stuk meer dan de minicentrales die in het onderzoek worden genoemd.

  De minicentrales hebben evenwel geen koeltorens nodig. De centrales zijn zo groot als één voetbalveld. Een grotere koelcentrale neemt wel vier tot vijf voetbalvelden in beslag.’

  Toch hield Minister Jetten van Klimaat en Energie zich vorige week, in beantwoording van kamervragen, heel erg op de vlakte over de vele voordelen van deze minicentrales. Kamerleden Erkelens (VVD) en Bontenbal (CDA) vroegen:

  ‘Hoe apprecieert u deze conclusies?’

  Jetten:

  ‘Een van de conclusies van het onderzoek is, dat de vraag naar beschikbaar regelbaar vermogen vanaf 2030-2035 gedeeltelijk zou kunnen worden ingevuld door SMRs.(…)’

  Een echte inhoudelijke reactie op de positieve conclusies bleef uit.

  ***

  Bronnen hier en hier.

  ***
  1 reacties :

  Anoniem zei

  Jetten rust niet voordat heel Nederland tot de bedelstaf is verheven, de ouderen omkomen van honger en kou en de agenda van het WEF is gehaald, de rest van de EU zal volgen aangezien de slampampers in Nederland toch niet in opstand komen. Het is een kwaadaardig baasje en het evenbeeld van Kaag, ook wat betreft geslacht dus allebei heksen.

  Een reactie posten