Greta Thunberg exit: internationale klimaatbeweging moet naarstig op zoek naar nieuw boegbeeld

Datum:
 • vrijdag 21 oktober 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Volgens haar moet er meer worden geluisterd naar de mensen die het zwaarst worden getroffen door klimaatverandering.


  21-10-2022


  Van een onzer correspondenten.

  Het Zweedse klimaatorakeltje, Greta Thunberg, wil voortaan liever als klimaatactivist op de achtergrond blijven. Zo heeft ze deze week tegen het Duitse tijdschrift Brigitte Be Green gezegd ‘veel te willen blijven doen, maar minder zichtbaar te zullen zijn in de media.’ Ze gaat ook niet naar de klimaattop COP27 in de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh.

  Thunberg zadelt met haar stap het miljoenenpubliek van klimaatdoemdenkers op met een imagoprobleem. Zij gold immers als belichaming en spreekbuis van de jongere generatie, die via schoolstakingen en demonstraties de wereldleiders waarschuwde voor de ondergang van de aarde.

  Vorig jaar tijdens de COP26 in Glasgow deed zij de klimaatdiplomaten de ogen fronsen door hun drukke vergaderwerk af te doen met ‘bla, bla, bla.’ Een scheuring tussen haar en de internationale klimaatdiplomatie was een feit. Eerder deze maand tekende de klimaatbevlogen The Guardian een diepzinnige analyse van haar op waarin zij afstand deed van popidool Beyoncé:

  ‘Het zijn niet de meisjes die de wereld leiden. Het wordt gerund door politici, bedrijven en financiële belangen – voornamelijk vertegenwoordigd door blanke, bevoorrechte, heteroseksuele (gender-)mannen van middelbare leeftijd. En het blijkt dat de meesten van hen vreselijk slecht geschikt zijn voor het werk.’

  Ze zei zichzelf te haten om Beyoncé af te moeten vallen. Ook op het complexe terrein van de klimaatverandering zelf neemt ze inmiddels eigenzinnige posities in. Zo is ze een verklaard voorstander geworden van kernenergie, tot schrik van veel linkse politici die lang hand in hand met haar opliepen.


  Het is volgens Thunberg, hoewel nog maar 19 jaar, tijd om de ‘microfoon door te geven’. Volgens haar moet er meer worden geluisterd naar de mensen die het zwaarst worden getroffen door klimaatverandering.

  Voor politici als Eurocommissaris Frans Timmermans moet het verlies van Thunberg een domper zijn. Hij benutte haar uitspraken ter versterking van zijn Green Deal-politiek. Toch was de politieke liefde ook hier in een afkoelende fase, toen Thunberg onlangs twitterde dat Timmermans niet geloofwaardig was omdat hij niet liet zien naar jonge mensen te luisteren.

  Oei! En naar wijzere oudere mensen luistert hij ook al niet.

  ***

  Bron hier.

  ***


  0 reacties :

  Een reactie posten