CEO Chevron geeft klimaatbeleid de schuld van wereldwijde energiecrisis

Datum:
 • vrijdag 21 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Wirth houdt de westerse regeringen verantwoordelijk voor de energiecrisis.


  21-10-2022


  De georkestreerde stemmingmakerij tegen fossiele brandstoffen en de olie-, gas- en kolenindustrie, die toch voor zo’n 80% van de wereldwijde energievoorziening verantwoordelijk zijn, getuigt van weinig realiteitsbesef. Als deze sectoren een sabbatical zouden nemen, zou zulks de wereldeconomie in chaos storten.

  Toch blijven stemmen uit deze sectoren over de waanzin van hernieuwbare energie als alternatief voor fossiele energie spaarzaam en nagenoeg onopgemerkt in de media. Het lijkt erop dat deze sectoren de storm lijdzaam over zich heen laten trekken. Maar Chevron CEO, Mike Wirth, verbreekt het stilzwijgen.

  Chevron CEO Mike Wirth waarschuwde dat de voortijdige overgang naar groene energie nu al een grote impact heeft op Europa. Het hoofd van de oliemaatschappij merkte op dat de wereldwijde energiecrisis was verergerd doordat westerse regeringen hun beleid voor groene energie intensiveerden.

  “De realiteit is dat [fossiele brandstof] de wereld van vandaag beheerst. Het zal de wereld van morgen beheersen en over vijf jaar, over 10 jaar, over 20 jaar nog steeds”, legde Wirth uit.

  De voorzitter en CEO van energiebedrijf Chevron waarschuwde dat de wereldwijde energiecrisis was verergerd door westerse regeringen door intensivering van hun groene energiebeleid, wat alleen maar zal leiden tot

  “meer wisselvalligheid, meer onvoorspelbaarheid en meer chaos”.

  “Als mensen willen stoppen met autorijden, stoppen met vliegen … dat is een keuze voor de samenleving”, zei hij.

  “Ik denk niet dat de meeste mensen achteruit willen gaan wat betreft de kwaliteit van hum leven … onze producten maken dat mogelijk.”

  CEO Mike Wirth vertelde de Financial Times deze week in een interview dat de voortijdige overgang van fossiele brandstoffen naar groene energie, een stap om de economie CO2-armer te maken, heeft geleid tot “onbedoelde neveneffecten”, zoals problemen met de energievoorziening die al wijdverbreid zijn in Europa en in opkomst zijn in Californië.

  Wirth vervolgde dat, hoewel de westerse regeringen de afgelopen decennia massaal hebben geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en zon, om de elektriciteitsvoorziening CO2-arm te maken, fossiele brandstoffen nog steeds een groot percentage van de elektriciteitsopwekking vormen, en voegde eraan toe dat politici echt een “eerlijk gesprek” moeten voeren over de energiecrisis voordat de situatie verergert.

  “Het gesprek [over energie] in de ontwikkelde wereld is zeker in de richting van het klimaat gegaan, waarbij betaalbaarheid en veiligheid als vanzelfsprekend werden beschouwd.

  “De realiteit is dat [fossiele brandstof] de wereld van vandaag domineert. Het zal de wereld morgen domineren en over vijf jaar, over 10 jaar, en over 20 jaar nog steeds.”

  De jaren van onderinvestering veroorzaakten de wereldwijde energiecrisis en dateren van vóór de Russische invasie. Dit heeft geresulteerd in een beperkte reservecapaciteit van olieproducerende landen.

  Hij zei dat de investeringen in fossiele brandstoffen “bedroevend tekortschoten, biljoenen dollars te kort”, en dat de mismatch

  “het risico illustreert van het geforceerd overstappen van een systeem dat de wereld vandaag draaiende houdt, naar een ander systeem, inclusief het uitfaseren van nucleaire energie en kolen, en het ontmoedigen van olie en gas.”

  Wirth houdt de westerse regeringen verantwoordelijk voor de energiecrisis. Ook de Wall Street-banken (BlackRock’s, Fink), grote technologiebedrijven, zakelijke elites en andere progressieve organisaties, zoals The World Economic Forum, hebben medeverantwoordelijkheid voor de bevordering van de groene energieagenda.

  De regering trad aan met een

  “zeer duidelijke agenda …. om het voor onze industrie moeilijker te maken om energie aan onze klanten te leveren”.


  Wat duidelijk is geworden na de oorlog in Oekraïne en verstoringen van de wereldwijde energiemarkten, is dat landen die het meest hebben geïnvesteerd in groene energie en de meeste fossiel-gestookte elektriciteitscentrales hebben ontmanteld, thans het meest hebben te lijden (Duitsland is een goed voorbeeld). De mensen die groene energie hebben gestimuleerd, zeggen nu dat de wereld nog meer nodig heeft en nemen geen verantwoordelijkheid voor de schadelijke effecten van decarbonisering (die heeft geleid tot prijsstijgingen van energie en hyperinflatie).

  Wirth’s laatste opmerkingen komen op het moment dat hij Amerikaanse huishoudens waarschuwde om zich schrap te zetten voor de stijgende aardgasprijzen deze winter. Hij heeft (lees: hier & hier) degenen in het Witte Huis bestreden die de olie- en gasindustrie de schuld hebben gegeven van de energiecrisis.

  Het onbedoelde neveneffect van het te snel CO2-vrij maken van economieën is hyperinflatie van energie.

  ***

  Bron hier.

  ***

  0 reacties :

  Een reactie posten