Europarlementslid Nagtegaal (VVD): Elk EU-land moet een ‘laadpaus’ hebben

Datum:
 • maandag 17 oktober 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Volgende week wordt er in het Europees Parlement gestemd over een verordening die bepaalt dat er om de 60 kilometer een laadpaal te vinden is. De verordening is dwingend voor EU-landen.


  Van een onzer correspondenten. 17-10-2022


  Er rijden bijna 5 miljoen elektrische auto’s op de Europese wegen. In 2030 zijn dat er 65 miljoen volgens de prognoses. Die auto’s moeten allemaal worden opgeladen. Europarlementariër Caroline Nagtegaal van de VVD heeft hard aan het voorstel gewerkt.

  Voorkomen moet worden dat automobilisten ‘laadstress’ kunnen krijgen.

  Onder het motto ‘geen woorden maar laden’ zette Caroline Nagtegaal de afgelopen maanden in op het verbeteren van de Europese laadinfrastructuur om elektrisch laden aan te jagen.

  De laadpalenproblematiek op de Europese wegen is niet zonder zorg. Niet zelden kunnen automobilisten de afstand niet goed overbruggen en staan halverwege stil. Nagtegaal ziet voorlopig in de bijstand van de ANWB een goede oplossing. Maar ook wil zij, om de veiligheid te waarborgen, bij laadpalen een noodknop. Niet zelden staan de palen nog afgelegen en met name voor vrouwen zou het gevoel van veiligheid toenemen door direct met een meldkamer contact te kunnen hebben. Voorkomen moet worden dat automobilisten ‘laadstress’ kunnen krijgen.

  Nog niet duidelijk is hoe de dwingende laadpalendichtheid uitpakt voor landen met zeer lange afstanden, zoals Finland. Mogelijk dat dit soort landen een uitzondering krijgen in de beginfase. Maar de Green Deal is in de uitvoering dwingend en in die zin zou een ‘laadpaus’ in elk land de zaak kunnen stroomlijnen, aldus de EU-liberale.

  Gezien de toenemende zorgen om de capaciteit van het stroomnet, moeten de lidstaten daarnaast onderzoeken welke aanpassingen nodig zijn om het elektriciteitsnet te verbeteren.

  Binnenkort, waarschijnlijk binnen enkele weken, volgt een plenaire stemming in het Europees Parlement. De kans lijkt echter groot dat het plan ook dan wordt goedgekeurd, zeker nu het zo goed door de transportcommissie is gekomen.

  Zelf gebruikt Nagtegaal voor de vakanties nog een auto op benzine, zo liet zij op de radio weten.

  ***

  Bronnen: hier en hier.

  ***

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Kunnen ze dat Europese Parlement niet afschaffen? Veel politici willen af en toe in het nieuws komen en wat ze dan uitkramen is niet belangrijk, de media schrijft het braaf op.
  In Van Ewijcksluis staat voor de kroeg ook een laadpaal, nog nooit een auto daar (duur) zien opladen. Het mag allemaal wat kosten, de argeloze burger betaalt het toch wel en zo niet dan komt Rutte wel weer met een nieuwe belasting maatregel.

  Een reactie posten