Europa betaalt een verschrikkelijke prijs voor sancties en de energiecrisis

Datum:
 • maandag 31 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Historische dieptepunten bij handelsbalansen van het waardenwesten

  Europa betaalt een verschrikkelijke prijs voor sancties en de energiecrisis


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Historische dieptepunten bij handelsbalansen van het waardenwesten

  De actuele “herfstprognose” van het Weense Instituut voor Internationale Economische Vergelijkingen (WIIW), dat er met zijn inschattingen van de sancties al meermaals behoorlijk naast zat, doet voor de toekomst in Oostenrijk en in de hele EU het ergste vrezen.

  Bijzonder onthullend is een deel van de studie, waarin door de auteurs wordt gezegd: “De Oekraïne-oorlog heeft tot nu toe op de economieën van de 23 landen van Midden-, Oost- en Zuidoost-Europa (CESEE) niet zo´n negatief effect als eerst aangenomen. In de komende maanden zal dat echter veranderen.” Ofwel: in het geheim zou men er steeds van zijn uitgegaan dat de zelfmoordsancties nog meer schade aan de eigen economie aanrichten. Maar het zal nog erger worden. Bij een blik op de naakte cijfers een horrorscenario. Want alleen al in augustus 2022 hadden de EU-landen een tekort op de handelsbalans met landen buiten de EU van € 58 miljard.

  Verwoestende tekorten

  In 2019-2020 had men nog een overschot van € 15 tot € 20 miljard. Maar het wordt nog erger. Tot augustus bedroeg het tekort voor 2022 € 304 miljard. Zelfs in 2021 wist men een overschot van € 98 miljard te bewerkstelligen. Daarvoor lag men met € 118-€ 120 miljard in de plus. Daarbij is de situatie in Frankrijk met € 18 miljard tekort en Italië met € 10 miljard het meest gespannen. Want daarvoor had men een overschot van € 5-€ 6 miljard. Duitsland tendeert op dit moment naar nul. Mochten de energiecrisis en de zelfmoordsancties aanhouden, dan zouden de kosten voor deze politiek alleen al in de handelsbalans met € 700 miljard – € 800 miljard tekort per jaar in de boeken kunnen komen.

  Bron:
  wochenblick.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten