Wilders wil geen sancties tegen Rusland: "Ik sta hier voor de Nederlander, niet voor de Oekraïner"

Datum:
 • zondag 25 september 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  PVV-leider Geert Wilders is geen voorstander van de Europese sancties tegen Rusland, aangezien ze de Nederlander keihard raken.

   

  MARIT NUBÉ 25-9-2022


  Daarom wil hij de sancties laten intrekken. "Ik ben niet gekozen om de problemen in de wereld op te lossen," zegt hij tegen CDA-leider Pieter Heerma. "Ik ben gekozen om ervoor te zorgen dat de Nederlander kan eten, drinken, en de boodschappen kan doen."

  PVV-leider Geert Wilders wil dat de sancties tegen Rusland worden ingetrokken. Dat maakte hij duidelijk tijdens zijn bijdrage aan het eerste termijn van de Algemene Beschouwingen. "Het kan toch niet zo zijn dat wij sancties in het leven roepen die onze mensen zelf in Nederland meer pijn doen dan in Nederland? Ben je nou helemaal gek geworden?" 

  Maar dan krijgt Wilders een weerwoord van fractievoorzitter Pieter Heerma (CDA). "Hoe wil de heer Wilders dan de agressie van Poetin stoppen?" vraagt Heerma zich af.

  "Dat is niet mijn taak. Volgens mij ben ik niet gekozen om de agressie van Rusland tegen Oekraïne te stoppen. Wat krijgen we nou? Dat is helemaal niet mijn taak, daar houd ik mij niet mee bezig." reageert Wilders. "Wat hebben we aan vrijheid als we niets meer te vreten hebben in Nederland?"

  Wilders legt uit: "Ik ben niet gekozen om de problemen in de wereld op te lossen. Ik ben gekozen om ervoor te zorgen dat de Nederlander kan eten, drinken, en de boodschappen kan doen."

  Wilders vervolgt tegen Heerma: "U maakt een andere keuze. U zegt: kom, we moeten helpen met onze wapens en ons geld. We moeten zelfs, volgens de minister-president, een stad adopteren in de Oekraïne voor een herbouw - dat kost miljarden aan euro's. Doe dat allemaal, wees lekker solidair met de rest van de wereld. Ik ben solidair met de Nederlandse kiezer die niet meer zijn rekeningen kan betalen."

  Maar hiermee neemt Heerma geen genoegen. "Maar als het gaat om de stoppen van de agressie van Poetin, om niet te zwichten voor tirannen omdat dat het licht dooft?"

  Maar Wilders heeft hieraan een broertje dood, zo blijkt: "Voorzitter, ik heb al mijn handen vol om mij te verweren tegen de tirannen in vak K." Hierop krijgt de PVV-leider een berisping van Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

  Maar Wilders houdt voet bij stuk: "Nogmaals, ik ben niet ingehuurd om die problemen op te lossen, het spijt me echt. Het gaat mij erom dat die Nederlander kan eten, kan drinken en een verarming heeft, en niet de geopolitiek van de hele wereld. Morgen is er een probleem tussen Mozambique en Zuid-Afrika, wil hij daar ook wapens en geld naar sturen? Of morgen tussen India en Pakistan, wil hij daar ook geld en wapens naar sturen? Ik vind het allemaal prachtig, maar eerst de belangen van de Nederlander. Die staan nu voorop, en die hebben last van uw spelletjes en sancties."

  "Zo'n grote mond hebben over geopolitiek," zegt hij tegen Heerma. Hij besluit: "En daarom is uw partij bijna onder de kiesdrempel gezakt. Dan komt u niet meer terug in de Tweede Kamer als je naar alle peilingen kijkt. Dat komt doordat u meer bezig bent met Rusland en de Oekraïne dan met de Nederlandse burger."

  0 reacties :

  Een reactie posten