Nobele NRC-elite wil het domme plebs disciplineren

Datum:
 • zondag 25 september 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Onverholen pleidooi voor censuur

  Afgelopen donderdag verscheen in NRC een redactioneel commentaar waar het dedain vanaf spatte. De redactie trok van leer tegen omgekeerde vlaggen, tegen de omroep ON en tegen PVV en FvD en hun kiezers. NRC positioneerde zich als verdediger van de democratie, maar pleitte in wezen voor een klassenmaatschappij. Deze mentaliteit bij de elite is de werkelijke ondermijning van onze democratie, schrijft Maaike van Charante.

  De mening van een kwaliteitskrant

  Als je de mening van een krant wilt weten, kan je die vinden in het redactioneel commentaar, en uit dit NRC-commentaar stijgt een bedenkelijke lucht op. De titel spreekt al voor zich: “Hang de vlag weer recht, haal ON van de buis en schoon Twitter op.” Oftewel: stop met protesteren, haal die afschuwelijke omroep voor het plebs van de buis en verwijder die plebejers van Twitter. Het enige wat nog ontbreekt is ‘parbleu’.

  NRC vond het zelfs een goed idee om deze titel als een soort poster op Twitter te zetten. Dit was duidelijk niet voor de eigen (beschaafde) lezers bedoeld, maar voor het rapalje dat gedisciplineerd dient te worden. De nobele aristocraten hebben lang geduld met ons gehad, maar dat geduld is nu op. Wij dienen ons verder te gedragen en hen niet lastig te vallen met onze meninkjes.

   

  Elite wil geen last van gepeupel hebben

  Dat boeren die vlag omkeerden omdat tienduizenden van hen alles kwijt dreigen te raken… ach, wie boeit dat? Ze kunnen vast wel ergens anders aan de slag, en anders hebben ze toch recht op uitkeringen? Niet zeuren! En dat anderen die omgekeerde vlag overnamen omdat veel mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen… ach, doe niet zo panisch! Er is al iets bedacht, een prijsplafond of zo.

  Het gepeupel dient in stilte te lijden, ergens waar nette mensen er geen last van hebben. En als ze problemen hebben, dan is daar van alles voor te regelen. We leven immers in een beschaafd land! Maar de brutaliteit om een eigen omroep op te richten… om zich een plek toe te eigenen in de NPO om daar hun opruiende praatjes te verkondigen! Wat denken ze wel niet! Denken ze soms dat de publieke omroep van iedereen is?!

  En dan dat Twitter. Hoog tijd dat daar eens wordt opgetreden. Men denkt tegenwoordig maar dat alles gezegd kan worden! En het zijn vooral anonieme accounts, wist u dat? Die mensen beweren dat ze anoniem zijn omdat ze zich anders niet veilig voelen om hun mening te geven. Wat een nonsens. Wie zijn mening wil geven, doet dat met open vizier en accepteert de gevolgen. En als niemand jou een baan wil geven omdat jij PVV stemt, dan is dat simpelweg een kwestie van vrijemarktwerking.

   

  Een karikatuur?

  Maak ik nu een karikatuur van de mening van NRC? Als ik dat al doe, doe ik dat geheel in de traditie van deze ‘kwaliteitskrant’. In het redactioneel commentaar worden andersdenkenden tot karikaturen gemaakt, worden onwelgevallige feiten verzwegen of verdraaid, en worden incidenten uitgelicht om het eigen standpunt te rechtvaardigen.

   

  Antidemocratisch beleid veroorzaakt complotdenken

  Zoals Bart Nijman deze week terecht schreef, is het geen wonder dat burgers inmiddels gaan denken “dat er wel een groter, bozer plan achter het beleid mĆ³et zitten, omdat geen weldenkend mens” ooit zo’n stompzinnig beleid zou voeren. Nijman had het hier over het rampenbeleid op immigratie, maar we kunnen net zo goed het klimaatbeleid of de woke gekte invullen. Maar de NRC-redactie spreekt afkeurend over een “reactionaire subcultuur van complottheorieĆ«n” waarbij NRC de theorieĆ«n in kwestie nog even flink aandikt.

  Het is werkelijk een gotspe dat NRC schrijft dat deze mensen een “afkeer van de democratie” hebben, de “democratie ondermijnen” en “niet bijdragen aan het democratische proces”. De woedende protesten, de maatschappelijke betrokkenheid waardoor een omroep als ON kon ontstaan en de felle discussies op Twitter komen niet uit de lucht vallen. Het zijn noodkreten van burgers die snakken naar democratie, maar al heel lang zien dat onze democratie voor hen niet meer werkt.

   

  Decreten

  Dan kan NRC terechte kritiek op de nieuwe transgenderwet wel wegzetten als “het pesten van lhbtiq-minderheden” en de omgekeerde vlaggen de “schaamlap van het boerenprotest” noemen, maar het enige wat de redactie hiermee duidelijk maakt is haar eigen antidemocratische gezindheid. Blijkbaar moet de bevolking de decreten van de elite gewoon maar gehoorzamen. Een vrij debat en democratische invloed zijn niet gewenst.

   

  Feiten verzwijgen en verdraaien

  Het verhaal van NRC is zo zwak dat de redactie feiten moet manipuleren om er nog een samenhangend geheel van te maken. Zo ging de ophef rondom de ‘racistische uitzending’ van ON niet over het N-woord (nikker) maar over het inmiddels besmet verklaarde woord neger. De hysterie over die uitzending – die ook in dit stuk weer uitgemolken wordt – heb ik in mijn vorige stuk besproken. Als NRC het woord schaamlap wil gebruiken, is dat hier van toepassing: de hysterie over ON is een schaamlap om de eigen censuurneigingen achter te verbergen.

  Ook blijkt de eenzijdigheid van NRC uit het verzwijgen van feiten. Het is hypocriet om geschokt te doen over de term “klimaatpsychopaat” waarmee PVV-leider Geert Wilders D66-minister Rob Jetten aanduidde, en tegelijkertijd te verzwijgen dat D66-fractieleider Jan Paternotte Wilders in hetzelfde debat uitmaakte voor “bedrijfspoedel van Poetin”.

  En als we het toch over Wilders hebben: de appelflauwte van NRC over zijn aanklacht tegen het kabinet slaat wel alles. Dit is de man die al twee keer voor de rechter heeft gestaan in dubieuze politieke processen. Herinner u het belachelijke aangiftecircus waarbij de voorgedrukte aangifteformulieren al klaar lagen. Maar als Wilders vindt dat het kabinet zich moet verantwoorden voor het schenden van de grondwet, dan spreekt NRC van “‘lock ’em up’ naar Trumpiaans model” en noemt dit “demoniseren”.

   

  Kritiek op ON

  Gelukkig voor NRC heeft Ongehoord Nederland onlangs geblunderd door de mist in te gaan met een ‘onthulling’ van Erik de Vlieger en Yves Gijrath over RIVM-directeur Jaap van Dissel. Maar waar NRC wegkomt met regelrechte laster – denk aan de beruchte karaktermoord op Kamerlid Pieter Omtzigt – daar moet ON natuurlijk aan de hoogste boom. Want sommige media zijn gelijker dan andere.

  Er valt genoeg aan te merken op Ongehoord Nederland, maar de verontwaardiging van NRC is selectief. Wie ON wil bekritiseren wegens eenzijdige of ongefundeerde berichtgeving, moet zich ook laten horen bij tenenkrommende uitzendingen van de ‘nette’ omroepen. Zoals de ombudsman in het eerste rapport over ON al schreef: “Ik kan niet Ć©Ć©n geval, bij Ć©Ć©n bepaalde omroep veroordelen als het publiek dezelfde dingen signaleert bij andere programma’s.”

   

  PVV en FvD

  En hetzelfde geldt voor FvD. De Poetinverering van Thierry Baudet is belachelijk, maar waar NRC het Ruslandstandpunt van FvD aan de kaak stelt, zie ik een gebrek aan analyses over het gevaar van de confrontatiekoers die ons establishment voorstaat. Ooit besefte heel Nederland hoe belangrijk het was om een kernoorlog te voorkomen, tegenwoordig schijnen we dit risico op de koop toe te moeten nemen.

  Ook is het terecht om kritisch naar de PVV te kijken. Zo kwam deze partij voor de vorige verkiezingen met een discriminerend voorstel om mensen met een dubbele nationaliteit het kiesrecht af te nemen. Maar de verontwaardiging van media als NRC over dergelijke initiatieven heeft een vieze bijsmaak. Wie zelf nalaat om problemen met immigratie en islamisering werkelijk aan te kaarten, moet niet klagen over de manier waarop anderen die taak op zich nemen.

   

  NRC wil klassenmaatschappij

  Dit nijdige commentaar gaat in wezen niet over de missers bij ON, FvD of PVV. De kern van dit verhaal is de pedante eigendunkelijkheid van een elite die zonder tegenspraak gehoorzaamd wil worden. NRC vereenzelvigt zich met de autoriteiten die volgens de redactie “uitgedaagd” worden. Deze ‘onafhankelijke’ krant vindt het schandalig dat de Koninklijke Familie – die er in deze crisistijd weer eens financieel op vooruit gaat – wordt uitgefloten door mensen die er weer eens op achteruit zijn gegaan.

  NRC ziet graag een klassenmaatschappij waarin het klootjesvolk zijn plaats kent. En dus spreekt de redactie hoopvol over een “kantelpunt” waarna er een “vrije, begrensde publieke ruimte” zal zijn. Driemaal raden wie er dan vrij zijn, en wie zich dan aan grenzen moeten houden. Dit is ook waar het stuk mee eindigt: “Grenzen zijn er niet voor niks. Wie ze vergeet, gooit z’n eigen vrijheden weg.”

  De redactie mag stoppen met pretenderen dat NRC hier opkomt voor de vrijheden van Nederlandse burgers en voor de democratie. Dit gaat slechts om de belangen van de bevoorrechte klasse. Echte democraten verwelkomen debat en proberen niet om politieke tegenstanders te censureren. Het zou mooi zijn als NRC de ‘journalistieke onafhankelijkheid en integriteit’ waarop men zich beroept eens serieus zou nemen.   
  0 reacties :

  Een reactie posten