Tien EU-landen wijzen voorstel over prijsplafond voor Russisch gas af

Datum:
 • vrijdag 9 september 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Ondertussen eisen minstens tien EU-lidstaten de invoering van prijsplafonds voor alle gasleveranciers....
  Tien EU-landen wijzen voorstel over prijsplafond voor Russisch gas af

  (Vertaling: E.J. Bron)

  Met het oog op de stijgende gasprijzen in Europa zijn de ministers van Energie van de EU-landen vrijdag in Brussel bijeengekomen. Volgens een mediabericht wijzen minstens 10 EU-landen het voorstel af om een prijsplafond voor Russisch aardgas in te voeren.

  Tegen de achtergrond van het voorgestelde prijsplafond voor Russisch gas zijn de ministers van Energie van de EU vrijdag in Brussel bijeengekomen. Minstens tien EU-landen wijzen de invoering van een prijsplafond af, omdat ze vrezen dat Rusland dan compleet stopt met zijn gasleveringen. Dit berichtte de Britse krant “Financial Times” onder verwijzing naar vertegenwoordigers van de EU-autoriteiten.

  De adviseur voor energiezaken van de Griekse minister-president, Nikos Tsafos, zei dat Rusland “op zo´n stap zijn reactie zal laten zien.” Ondertussen sprak Hongarije zich bij de ontmoeting tegen de invoering van een prijsplafond uit. In dit verband verklaarde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó:

  Wanneer er uitsluitend voor gas uit Rusland een prijsplafond wordt ingevoerd, leidt dit natuurlijk tot een directe stop van de leveringen van Russisch gas. Men hoeft geen winnaar van de Nobelprijs te zijn om dit te begrijpen.”

  Hij onderstreepte dat dit voorstel noch de belangen van Europa noch van Hongarije zou dienen.

  Ondertussen eisen minstens tien EU-lidstaten de invoering van prijsplafonds voor alle gasleveranciers, niet alleen voor Rusland. Tegelijkertijd vrezen de EU-regeringen de reactie van Moskou.

  Donderdag had de Belgische minister voor Energie, Tinne Van der Straeten, verklaard dat het land geen prijsplafond alleen voor gas uit Rusland zou invoeren. Volgens haar zou dit “een zuiver politieke beslissing” zijn. Diezelfde dag liet de Belgische minister-president, Alexander De Croo, zich tegenover het Amerikaanse dagblad “Politico” uit over het thema. Hij zei dat er een prijsplafond voor alle gasleveranciers ingevoerd zou moeten worden. Tegelijkertijd zou de hoogste prijs voor gas in Europa 5% hoger moeten zijn dan in Azië, zodat de markt in Europa aantrekkelijker zou zijn voor gashandelaren.

  Volgens informatie van de EU moeten alle 27 EU-lidstaten instemmen met een prijsplafond voor Russisch gas. Om echter de gasprijs voor alle gasleveranciers te beperken, zou alleen de meerderheid van de EU-landen nodig zijn. Hongarije, Oostenrijk en Nederland hadden zich hier al tegen uitgesproken.

  Bron:
  rt.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)  0 reacties :

  Een reactie posten