Secretaris-generaal van de VN eist het einde van de sancties tegen Russische kunstmest

Datum:
 • zondag 25 september 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Rusland en Wit-Rusland hebben al voor de gascrisis bijna de helft van de wereldwijde kunstmest geproduceerd. 
  Secretaris-generaal van de VN eist het einde van de sancties tegen Russische kunstmest


  (Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

  DE secretaris-generaal van de VN, António Guterres, heeft het einde van de westelijke sancties tegen Russische kunstmest geëist, dat in de Derde Wereld dringend nodig is om een verdere verscherping van de wereldwijde honger, die sowieso sinds de corona-maatregelen al sterk gestegen is, te verhinderen. Rusland en Wit-Rusland hebben al voor de gascrisis bijna de helft van de wereldwijde kunstmest geproduceerd. Sinds in Europa veel producenten de productie op grond van de zelf veroorzaakte gascrisis moesten stoppen, is het belang van Russische en Wit-Russische kunstmest waarschijnlijk nog toegenomen.

  In een graanakkoord over de export van Oekraïens graan werd ook overeengekomen dat het Westen de export van Russische levensmiddelen en kunstmest niet belemmert, zijn sancties dus opheft. Dat is echter niet gebeurd, de EU heeft alleen de export naar de EU toegestaan, die zogenaamd de honger in de Derde Wereld zou moeten verzachten, maar in plaats daarvan bijna volledig aan de landen van het Westen werd geleverd.

  Het Russische persbureau TASS heeft over de eis van de secretaris-generaal van de VN, Guterres, bericht en ik heb die melding van TASS vertaald:

  Guterres eist de onmiddellijke opheffing van alle hindernissen voor de export van Russische kunstmest

  De secretaris-generaal herinnerde er aan dat er daarvoor een memorandum tussen rusland en de Verenigde Naties was ondertekend, dat voorziet in de “volledige toegang van Russische levensmiddelen en kunstmest, inclusief ammoniak, tot de wereldmarkten”.

  De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, heeft de onmiddellijke opheffing van alle hindernissen voor de export van Russische kunstmest geëist. Deze verklaring gaf hij donderdag af op de ministersvergadering van de Veiligheidsraad van de wereldorganisatie over de Oekraïne.

  De secretaris-generaal herinnerde er aan dat er daarvoor een memorandum tussen Rusland en de Verenigde Naties was ondertekend, dat voorziet in de “volledige toegang van Russische levensmiddelen en kunstmest, inclusief ammoniak, tot de wereldmarkten”. “We doen alles wat we kunnen om dat te vergemakkelijken en het ernstige tekort aan kunstmest op de markten te verminderen, dat al gevolgen heeft voor de landbouwactiviteiten in West-Afrika en elders”, zei de secretaris-generaal.

  “Als de kunstmestmarkt niet stabiliseert, zou het volgend jaar tot een voedingscrisis kunnen komen. Eenvoudig uitgedrukt; de wereld zou een tekort kunnen krijgen aan voedingsmiddelen”, aldus Guterres verder. “Het is dringend noodzakelijk dat alle landen onmiddellijk alle bestaande hindernissen voor de export van Russische kunstmest uit de weg ruimen. We moeten de kunstmest aan de boeren tegen een betaalbare prijs ter beschikking stellen en zo snel mogelijk op de velden brengen.”

  Bron:
  anti-spiegel.ru
  Door: Thomas Röper

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten