Rechtse partij boekt historische overwinning bij Zweedse verkiezingen

Datum:
 • maandag 12 september 2022
 • in
 • Categorie: ,
 • Ruim 90 procent van de stemmen zijn geteld, maar één ding is al duidelijk: de Zweedse Democraten (SD) boekt een historische overwinning in Zweden.  MARIT NUBÉ 12-9-2022  De SD staat inmiddels op 21 procent van de stemmen, en wordt daarmee de op één na grootste partij van het land. "Op dit moment lijkt het erop dat er een machtsverschuiving gaat plaatsvinden", zei partijleider Jimmie Akesson bij het horen van de exitpoll. "En als er een machtswissel komt, is het onze ambitie om onderdeel te zijn van een nieuwe regering."

  De sociaaldemocratische SAP blijft vooralsnog de grootste partij, maar het linkse blok verliest waarschijnlijk wel zijn meerderheid in het parlement. Dit komt door de - waarschijnlijke - monsteroverwinning van de rechtse anti-immigratiepartij SD. Deze partij is in 2010 in het parlement gekomen, en boekt sindsdien elke keer winst bij nieuwe verkiezingen. Momenteel zou de stand zelfs staan op zo'n 21 procent van de stemmen, waarmee het rechtse blok een meerderheid krijgt in het parlement.

  De overwinning is niet zonder reden. Al enige tijd wordt Zweden geteisterd door toenemend bendegeweld onder vooral jongeren met een migratieachtergrond. Er is een toenemend aantal schietpartijen en criminaliteit tussen rivaliserende groepen. Hiermee kreeg bijna elke Zweedse stad te maken in het afgelopen jaar. Daarom was bendegeweld een hoofdthema bij deze verkiezingen. Ook andere thema's als de hoge energieprijzen en de inflatie hebben een rol gespeeld.

  De partij SD staat bekend om zijn harde anti-immigratiestandpunten; zo willen ze de asielinstroom terugbrengen naar 'zo goed als nul'. Daarnaast wil SD makkelijker immigranten kunnen uitzetten, bijvoorbeeld als ze misdaden hebben gepleegd of zijn uitgeprocedeerd. Nieuwkomers mogen van hen alleen de Zweedse nationaliteit verkrijgen als ze de taal spreken en zichzelf kunnen voorzien in levensonderhoud, vat Volkskrant samen.

  De SAP krijgt waarschijnlijk 30 procent van de stemmen, en blijft daarmee de grootste partij. Toch zal het moeilijk zijn om een nieuwe regering te vormen, omdat het linkse blok zijn meerderheid in het parlement verliest. Daarom bereidt de rechtse SD zich erop voor dat ze voor het eerst misschien kunnen gaan regeren. En dat willen ze maar al te graag, volgens hun partijleider Jimmie Akesson. "Als er een machtswissel komt, is het onze ambitie om onderdeel te zijn van een nieuwe regering," heeft hij gezegd. Andere rechtse partijen zeggen te willen samenwerken met SD in een gedoogconstructie.

  De definitie verkiezingsuitslag wordt aanstaande woensdag verwacht.

  NieuwRechts  2 reacties :

  Anoniem zei

  Super! Weg met die verkrachtende kansparels. Misselijk volk!

  Anoniem zei

  Niet te snel. Ik hoor net dat er een computer storing was . Om nu te zeggen met opzet zodat ze de uitslag kunnen manipuleren zal wel een complottheorie zijn.

  Een reactie posten